Εξετάζεται μοντέλο “ΟΠΕΚΕΠΕ” για τα αποθεματικά των Ταμείων

3 Μαρτίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Με κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Δ. Μάρδα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και Π. Σκουρλέτη, υπουργό Εργασίας, είναι πολύ πιθανό να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ρευστά αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να επενδυθούν σε κρατικά ρέπος και, έτσι να καλυφτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τα τέλη του Μαρτίου (για μισθούς, συντάξεις κλπ. του Απριλίου).

Αυτό αναφέρουν υψηλόβαθμοι παράγοντες των ασφαλιστικών φορέων, εξηγώντας πως η κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά να ακολουθήσει το “μοντέλο” που ακολούθησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου με κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Μάρδα τοποθετήθηκαν τα αποθεματικά του οργανισμού αυτού στην ΤτΕ, παρακάμπτοντας την γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειώνεται πως σήμερα στις 3 μ.μ. (και όχι στις 1 μ.μ. όπως αρχικά προγραμματιζόταν) συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, για πρώτη φορά μετά την απόρριψη της πρότασης του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Εργασίας, την περασμένη Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, για την επένδυση των ρευστών αποθεματικών που δεν χρειαζόνταν για τις δικές τους ανάγκες το επόμενο 10ημερο (δηλαδή έως την 5η Μαρτίου) σε κρατικά ρέπος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρίσκεται -ως τώρα- ξανά στην ατζέντα του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ το θέμα της αξιοποίησης των αποθεματικών με κρατικά ρέπος.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν και τα Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και του ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί). Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι αρνητικό στο να ληφθεί μία απόφαση για την αξιοποίηση των αποθεματικών σε κρατικά ρέπος. Π.χ. το ΤΠΔΥ δεν έχει καν αποθεματικό, μιας και ό,τι εισπράττει από εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων τα δίνει σε παροχές (εφάπαξ), αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Τεράστιο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στο ΕΤΑΑ και κυρίως στον κλάδο του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί). Και αυτό γιατί τα αποθεματικά τους είναι κατατεθειμένα σε κλειστό λογαριασμό της Τράπεζα Αττικής.

Δ. Κατσαγάνης

ΠΗΓΗ