Το Email Marketing πρώτο Return On Investment (ROI) στην εκτίμηση των marketers

5 Μαΐου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Econsultancy τον Ιανουάριο του 2014 σε 1.100 στελέχη Marketing και ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, οι marketers (client side – όχι agencies) εκτιμούν πως το Email Marketing φέρνει το καλύτερο Return on Investment, μεταξύ όλων των digital μέσων. Σε σχέση με το Search Engine Optimization (SEO), το Paid Search (Pay Per Click) τα Social Media, το Affiliate Marketing, τις Offline ενέργειες, το Online Display και άλλα, το Email Marketing “σκαρφάλωσε” πρώτο στην εκτίμηση των Marketers, αναφορικά με την απόδοσή του ως μέσου.

Η έρευνα της προηγούμενης χρονιάς ανεδείκνυε δεύτερο το ρόλο του Email Marketing, κάτω από το SEO, και ακολουθούσαν τα υπόλοιπα μέσα προβολής. Μια χρονιά αργότερα, τον Ιανουάριο του 2014, φαίνεται ότι οι marketers εκτιμούν πως η απόδοση στην επένδυση των χρημάτων μιας επιχείρησης είναι μεγαλύτερη με το Email Marketing, με 68% του κοινού να το αξιολογεί ως “Καλό” ή “Άριστο”. Ακολουθεί το Search Engine Optimization, και με έκπληξη επίσης διαπιστώνουμε μια άνοδο της εκτίμησης του Content Marketing, της σημασίας δηλαδή που έχει το καλό περιεχόμενο στο ROI. Ακολουθούν το Paid Search, οι Offline direct marketing ενέργειες, ενώ διαπιστώνουμε ότι κατά μία θέση έπεσε η εκτίμηση του ROI των Social Media.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν ένα μεγάλο νέο για την αγορά μας! Νομίζω είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη αυτή. Όσο οι ενέργειες και τα budget προβολής και διαφήμισης στενεύουν, πλέον οι πελάτες εκτιμούν με αυστηρά κριτήρια κάθε μέσον προβολής, και έχουν προσμονές. Η εποχή που οι ενέργειες γίνονταν, απλά επειδή δεν γινόταν να μην έχεις προβολή σε κάποιο μέσον, έχουν περάσει. Κάθε ενέργεια αξιολογείται ανάλογα με την απόδοση που έχει, και τα νούμερα πρέπει να μπορούν να είναι απολύτως μετρήσιμα.

Το Email Marketing προσφέρει τη δυνατότητα να αξιολογήσει κάποιος αν μια ενέργεια του έφερε πωλήσεις, ειδικά σε Online Retailers. Η αποστολή Email Newsletter έχει δείξει πως μπορεί να έχει μια δυναμική, πολύ ανερχόμενη, όσο κι αν έχει γεμίσει το Inbox των παραληπτών. Φυσικά, όταν μια εταιρεία διαθέτει και φυσικό κατάστημα, εκεί ίσως δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με το αν η πώληση προήλθε από το Email Newsletter ή από άλλο μέσο, αλλά ακόμα κι αυτό υπάρχουν – αν θέλεις – τρόποι να το μετρήσεις.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κανάλι αυτό έχει πολλά να δώσει στο marketing κοινό, και οι έρευνες έρχονται αυτό ακριβώς να αποδείξουν: ότι “Email is the King”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει και το γεγονός ότι συνηγορούν στην άποψη αυτή και όλα τα Digital marketing agencies, αφού το θέμα το έχουμε κουβεντιάσει μαζί τους. Το Email Marketing παραμένει ένας τομέας με τεράστια ανάπτυξη, που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις που το εντάσσουν στις ενέργειές τους.

του Παναγιώτη ΜΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΥ* *Ο Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος είναι συνιδρυτής της Moosend

ΠΗΓΗ