Επιδείνωση των προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά

17 Ιανουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Αρνητικές επιδόσεις προδιαγράφει για τους πρώτους μήνες του 2015 έρευνα του ΙΟΒΕ για τις εξελίξεις στον χώρο της βιομηχανίας καταναλωτικών αγαθών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά μεταβλήθηκε αρνητικά τον Δεκέμβριο του 2014, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, υποχωρώντας στις 94,6 μονάδες (από 101,1 μονάδες), κατά 6,4%.

Το κλίμα στη βιομηχανία μη διαρκών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών επιδεινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αισθητά περισσότερο απ’ ό,τι στη βιομηχανία κεφαλαιουχικών αγαθών και στη βιομηχανία ενδιάμεσων αγαθών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, από τους βασικούς δείκτες, το ισοσκελισμένο κατά τον Νοέμβριο ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης έχασε έδαφος και διαμορφώθηκε στις -13 μονάδες, ενώ στην προβλεπόμενη παραγωγή, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε επίσης πτωτικά, κατά 5 μονάδες.

Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τις προβλεπόμενες εξαγωγές υποχώρησε κατά 9 μονάδες, κινούμενο στις -9 μονάδες, με τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να αποδυναμώνονται επίσης (-13 από -10 μονάδες το ισοζύγιο).

Οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν οριακά, με το σχετικό ισοζύγιο να ισοσκελίζεται και το 80% (από 72%) των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα στην αγορά εργασίας.

Τέλος, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές κινήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω (στις -12 από -10 μονάδες ο σχετικός δείκτης).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη βιομηχανία μη διαρκών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών αναλογεί το 30% του συνολικού τζίρου που πραγματοποιεί ολόκληρη η μεταποιητική βιομηχανία και η εξορυκτική – λατομική βιομηχανία.
ΠΗΓΗ