Προεκλογικό τρικ για γρηγορότερες επιστροφές φόρου για το 2019

Προεκλογικό τρικ για γρηγορότερες επιστροφές φόρου για το 2019

13 Φεβρουαρίου 2019 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα διπλό τρικ προκειμένου να δώσει φέτος όσο το δυνατόν νωρίτερα τις επιστροφές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος θα ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ ενώ επιστροφές φόρου θα λάβουν για πρώτη φορά και εκατοντάδες χιλιάδες έγγαμες γυναίκες που θα λάβουν για πρώτη φορά το δικό τους εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων υποχρεώνονται να υποβάλλουν στο taxisnet τα δεδομένα της μισθοδοσίας και των συντάξεων το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να προσυμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις και έτσι οι φορολογούμενοι να ξεκινήσουν την υποβολή τους. Πρώτοι για την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης “εμφανίζονται” στο taxisnet συνήθως όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου, όπως είναι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Και αυτό διότι όσο νωρίτερα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, τότε γρηγορότερα θα λάβουν την επιστροφή φόρου. Συνήθως οι πρώτες επιστροφές φόρου καταβάλλονταν στους φορολογούμενους τον Ιούνιο.

Υπέρ της γρηγορότερης επιστροφής φόρων και μάλιστα σε φορολογούμενους που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν επιστροφή λειτουργεί και η έκδοση ξεχωριστού εκκαθαριστικού για κάθε σύζυγο στα έγγαμα ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα φέτος περίπου 2,6 εκατ, παντρεμένες γυναίκες που κάνουν κοινή φορολογική δήλωση με τον σύζυγό τους θα λάβουν το δικό τους εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έλαβε πέρυσι πιστωτικό εκκαθαριστικό ανήλθε στις 785.000. Φέτος με το διαχωρισμό των εκκαθαριστικών των ζευγαριών ο αριθμός των φυσικών προσώπων που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί για πρώτη φορά το εξής “φαινόμενο”. Η σύζυγος να εισπράττει στον τραπεζικό της λογαριασμό την επιστροφή φόρου τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ο σύζυγος να ξεκινά να πληρώνει το δικό του φόρο εισοδήματος από τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά το ημερολόγιο της πληρωμής του φόρου εισοδήματος δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή φέτος. Αν και εξετάστηκαν σενάρια για το σπάσιμο της πληρωμής του φετινού χρεωστικού εκκαθαριστικού σε περισσότερες, αλλά μηνιαίες, δόσεις, τελικά κρίθηκε σκόπιμο να μην προκληθεί περισσότερη σύγχυση στους φορολογούμενους. Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί και φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως αν είναι παντρεμένοι ή όχι θα πρέπει να δηλώσουν στη φετινή φορολογική δήλωση αριθμό τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να τους επιστραφεί τυχόν επιστρεφόμενο ποσό φόρου.

www.capital.gr