Πώς θα δηλώσουμε τα εισοδήματα από Airbnb

18 Απριλίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

Με προσθήκη νέου κωδικού στο Ε2 λύνεται ο γόρδιος δεσμός για τα περυσινά εισοδήματα – Εντός του Μαίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα εισοδήματα του 2018

Λύση σε ένα ακόμη πρόβλημα που εμπόδιζε την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται ότι βρήκαν στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρόβλημα, αφορά στην αναδρομική φορολόγηση των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο νέος νόμος, προβλέπει ότι πρέπει να καταβληθεί φόρος και για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017. Τελικώς αποφασίστηκε να προστεθεί νέα στήλη στο έντυπο Ε2 ενώ οι φορολογικές αρχές θα διατηρούν το δικαίωμα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπίσουν αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Oι φορολογούμενοι, θα συμπληρώνουν τα εισοδήματα από τις μισθώσεις του 2017 στην ξεχωριστή στήλη του Ε2 και αυτά θα μεταφέρονται στη συνέχεια στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1 (πχ εισόδημα απο κατοικία κλπ). Ο φόρος θα υπολογίζεται ενιαία επί όλων των εισοδημάτων από ενοίκια ανεξάρτητα αν αυτά έχουν προέλθει από μισθώσεις τύπουAirbnbή κανονικές μισθώσεις.

Το άνοιγμα ηλεκτρονικήςπλατφόρμας για τη δήλωση των συμβάσεων του 2018 δεν έχει προχωρήσει ακόμη ενώ υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, η λειτουργία θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο. Υποτίθεται ότι από τις αρχές του χρόνου όλοι όσοι θα εισέπρατταν εισοδήματα από ενοίκια θα έπρεπε να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση σε ειδική εφαρμογή που θα λειτουργούσε στοTaxis. Ακόμη αυτή η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει τεθεί στη διάθεση των φορολογουμένων.

Γεγονός είναι ότι η πλατφόρμα δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί όσον αφορά στον αριθμό των μισθώσεων κάτι που θα καθοριστεί με έκδοση υπουργικής απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού. Τέτοια απόφαση δεν έχει υπάρξει ακόμη με αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Προς το παρόν λειτουργούν ελεύθερα με τον κίνδυνο να έρθουν εκ των υστέρων οι φορολογικές αρχές και να ψαλιδίσουν την ελευθερία και το εισόδημα. Οι περιορισμοί στους οποίους αναφέρεται ο νόμος είναι οι εξής :

  1. Μίσθωση έως 2 ακινήτων ανά ΑΦΜ
  2. Μίσθωση ακινήτων έως 90 ημέρες ανά έτος
  3. Μίσθωση έως 60 ημέρες σε νησιά με έως 10.000 κατοίκους
  4. Υπέρβαση των ημερών ενοικίασης μόνο αν το εισόδημα είναι έως 12.000 ευρώ τον χρόνο

πηγη