Ξεκλείδωτοι οι κωδικοί της δήλωσης για χάρτινες αποδείξεις και e-δαπάνες

Ξεκλείδωτοι οι κωδικοί της δήλωσης για χάρτινες αποδείξεις και e-δαπάνες

18 Απριλίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

Ξεκλείδωτοι θα είναι οι κωδικοί της φετινής φορολογικής δήλωσης για τη δήλωση των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών που οδηγούν στην οικοδόμηση της έκπτωσης φόρου για το αφορολόγητο όριο. Με άλλα λόγια, οι κωδικοί δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι από την φορολογική διοίκηση και ο ίδιος ο φορολογούμενους θα δηλώσει με προσωπική του ευθύνη το ύψος των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε την απόφαση με την οποία ορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της νέας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία περιλαμβάνει και τις τρεις σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν φέτος στη δήλωση.

Ειδικότερα, οι αλλαγές αυτές είναι:

-στον κωδικό 049, που υπήρχε και στην προηγούμενη φορολογική δήλωση, προστέθηκε και ο κωδικός της συζύγου 050 που αφορά το ποσό της δαπάνης με ηλεκτρονικές πληρωμές ή χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να οικοδομηθεί το αφορολόγητο όριο. Όπως ορίζεται στην απόφαση, αν και θα υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για το ύψος των ηλεκτρονικών δαπανών που έχει καταγράψει η φορολογική διοίκηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, οι φορολογούμενοι θα έχουν οι ίδιοι την ευθύνη να δηλώσουν το πραγματικό ποσό των δαπανών τους προκειμένου να καρπωθούν το σύνολο του αφορολόγητου ορίου που δικαιούνται. Στην πράξη, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, όσοι φορολογούμενοι απειλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο επειδή δεν συγκέντρωσαν τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, θα έχουν με δική τους ευθύνη την επιλογή να δηλώσουν και χάρτινες αποδείξεις με ό,τι, όμως, αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση ελέγχου τους.

-καταργήθηκαν οι κωδικοί 051-052 στους οποίους οι φορολογούμενοι δήλωναν τις δαπάνες για ιατρικές υπηρεσίες και φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς καταργήθηκε η σχετική έκπτωση φόρου.

-προστέθηκε ειδικός κωδικός στο συνοδευτικό έντυπο Ε2 για τα εισοδήματα από ενοίκια μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμοιρασμού (πχ Airbnb).

Ξεκλείδωτοι οι κωδικοί της δήλωσης για χάρτινες αποδείξεις και e-δαπάνες

2

3

4

πηγη