E1: Πώς θα λύσετε τον γρίφο του… φιλοξενούμενου

E1: Πώς θα λύσετε τον γρίφο του… φιλοξενούμενου

12 Απριλίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

Την… παγίδα για όσους εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι θα πρέπει να προσέξουν φέτος οι φορολογούμενοι αφού αποτελεί, μία από τις βασικές αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις φορολογούμενους δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν… μαϊμού, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν το κοινωνικό μέρισμα.

ΗΑνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τους φορολογουμένους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Με τον τρόπο αυτόν, η Εφορία επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας. Πολλοί εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι για να αποφύγουν:

• Τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1 δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικίας, κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης.Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα γνωρίζουν ότι το τεκμήριο της κατοικίας μπορεί να τους επιβαρύνει με πρόσθετους φόρους και γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν.

• Τον φόρο από εισοδήματα ενοικίων. Με τη δήλωση, δηλώνονται το γεγονός της φιλοξενίας, ο ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενεί, η επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο γίνεται η φιλοξενία και οι μήνες της φιλοξενίας. Δεν υπάρχει όμως η διεύθυνση. Άρα, ένας ενοικιαστής που θα εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος του ιδιοκτήτη θα τον απαλλάξει και από τον φόρο εισοδήματος από ακίνητα, που υπολογίζεται πλέον με συντελεστές από 15% έως και 45%.

πηγη