Η υποχρέωση δήλωσης στο μητρώο ακινήτων ανά ενοικιαστή και η επιβολή τέλους

Η υποχρέωση δήλωσης στο μητρώο ακινήτων ανά ενοικιαστή και η επιβολή τέλους

10 Απριλίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

Πριν από το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού τέλους για όσους θα εγγράφονται στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, ενώ σχετικά αναμένεται να ακολουθήσει διαβούλευση, στην οποία θα καθοριστούν όλες οι εκκρεμότητες.

 

Η βασική δυσχέρεια που θα προκύψει κατά τη δήλωση

 

Όπως σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, Δημήτρης Τσαμόπουλος, η σημαντικότερη δυσχέρεια, η οποία αναμένεται ότι θα προκύψει από τη διαδικασία, θα είναι η επιμέρους δήλωση για κάθε ενοικιαστή στο μητρώο, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά το έργο των λογιστικών γραφείων. «Θα χρειαστεί να μπαίνουμε στο σύστημα για να δηλώνουμε τον κάθε ενοικιαστή, και όταν αυτός αποχωρεί από το κατάλυμα, να δηλώνουμε και πάλι την αποχώρησή του. Αυτή η διαδικασία θα επιβαρύνει σημαντικά το έργο μας, καθότι θα υφίσταται η υποχρέωση, να δηλώνουμε τους ενοικιαστές την αμέσως επόμενη ημέρα από την εγκατάστασή τους στο ενοικιαζόμενο σπίτι ή δωμάτιο», σημειώνει ο κύριος Τσαμόπουλος.

 

Σε λειτουργία πριν το καλοκαίρι

 

Η λειτουργία του μητρώου για τη βραχυχρόνια μίσθωση αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι, με δεδομένη την τουριστική έξαρση που εμφανίζεται στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

 

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα όσα έχει ορίσει μέχρι στιγμής σε σχετική της απόφαση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, θα πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

 

Επιπλέον, σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 4 του ν. 4276/2014 (Α΄155) και της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4179/2013 (Α΄175), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο μητρώο ακινήτων. Ωστόσο είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

 

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση στο μητρώο πραγματοποιείται για κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται.

πηγη