Θάνατος φορολογούμενου

Θάνατος φορολογούμενου

21 Μαρτίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

Φορολογούμενος με δύο τέκνα απεβίωσε 01/02/2017.

Ο φορολογούμενος είχε 4 σπίτια 1 αυτοκίνητο.

Το ένα σπίτι το παραχωρούσε δωρεάν στο ένα τέκνο (Ε2).

Τα υπόλοιπα τρία δευτερεύουσες κατοικίες.

Πρέπει να γίνει αποδοχή κληρονομιάς και μετά οι δηλώσεις Ε1 για το 2016 από την σύζυγο και τα παιδιά;

Αν όχι, πώς θα δηλωθούν τα ακίνητα και το αυτοκίνητο από τον αποβιώσαντα (έως 31/12/2017) και την σύζυγο, που θα κάνει μόνη της ηλεκτρονικά δήλωση για το 2016;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Εφόσον μέχρι την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων του φορολογικού έτους 2016, δεν υφίσταται διαθήκη ή στην περίπτωση που υφίσταται διαθήκη αυτή δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιευθεί, οι κληρονόμοι θα περιλάβουν τα ακίνητα και το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις διατάξεις του κληρονομικού δικαίου (άρθρα 1813 – 1824 του Α.Κ., εξ αδιαθέτου διαδοχή), ήτοι 1/4 η σύζυγος και 3/4 τα τέκνα, κατ’ ισομοιρία. Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία (έπιπλα, σκεύη, ενδύματα κ.λπ. οικιακά αντικείμενα) κληρονομούνται εξ’ ολοκλήρου από την σύζυγο (άρθρο 1820).

Σημειωτέον ότι οι σχετικές μεταβολές στη δήλωση Ε9 των κληρονόμων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 30 ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς (δηλαδή 4 μήνες από την ημερομηνία θανάτου)[1]. Εντός του ως άνω διαστήματος θα πρέπει να γίνει τυπικά και η σχετική πράξη αποδοχής κληρονομιάς προκειμένου τα εμπράγματα δικαιώματα επί των κληρονομηθέντων ακινήτων να μεταγραφούν στους νέους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, η παράλειψη αυτής θα επηρεάζει την προθεσμία εντός της οποίας οι κληρονόμοι είναι υποχρεωμένοι να περιλάβουν τα ακίνητα του θανόντος στις δικές τους δηλώσεις.

Όσον αφορά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016, τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα θα περιληφθούν στην δήλωση του θανόντος, καθώς η ημερομηνία θανάτου ήταν εντός του 2017. Τα τέκνα, εφόσον λογίζονται ως εξαρτώμενα μέλη, εγγράφονται κανονικά στη δήλωση. Η εν λόγω δήλωση θα υποβληθεί χειρόγραφα στην ΔΟΥ μέχρι τις 31.12.2017, από τους κληρονόμους αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί και η υπηρεσία του Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, για τον θάνατο.

Το εκκαθαριστικό θα ληφθεί με τους κωδικούς taxis και ακολούθως αυτοί θα ακυρωθούν.

www.epixeiri.gr


[1] παρ. 3, του άρθρου 23, του Ν. 3427/2005.