Αντικειμενικές: Οι πέντε παράγοντες που θα τις καθορίσουν

Αντικειμενικές: Οι πέντε παράγοντες που θα τις καθορίσουν

21 Μαρτίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κατασκευάσματος των αντικειμενικών αξιών επιχειρείται η επικαιροποίησή τους με βάση πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς.

Μέχρι και την τελευταία επικαιροποίηση των αντικειμενικών που πραγματοποιήθηκε το 2007 η σχετική απόφαση ήταν ουσιαστικά μια διοικητική διαδικασία που πολλές φορές συμπεριελάμβανε και μικροπολιτικές σταθμίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν παρατηρηθεί κρούσματα υπουργών Οικονομικών οι οποίοι απέφυγαν να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στην εκλογική τους περιφέρεια ενώ γενικά οι αυξήσεις ήταν λίγες και περιορισμένες σε ύψος διότι η αύξηση είχε πάντα πολιτικό κόστος λόγω των πολλών φόρων που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού μνημονίου και μάλιστα στην τελευταία φάση ολοκλήρωσής του επιχειρείται για πρώτη φορά, όπως αναφέρθηκε, η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και η ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές αξίες να μην είναι μια διοικητική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αλλά αποτέλεσμα στάθμισης πραγματικών δεδομένων στην κτηματαγορά.

Αυτά τα δεδομένα σταθμίζουν οι περίπου διακόσιοι πιστοποιημένοι εκτιμητές για να προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές για τις περίπου 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η επικράτεια. Ποια είναι αυτά τα δεδομένα που λαμβάνουν υπόψη τους οι εκτιμητές;

-τα δεδομένα τιμών που συλλέγουν, επεξεργάζονται και διατηρούν μεγάλα δίκτυα κτηματομεσιτικών εταιρειών. Τα δεδομένα αυτά θεωρούνται σε σημαντικό βαθμό αξιόπιστα διότι ενσωματώνουν τιμές στις οποίες γίνονται πράξεις αγοραπωλησιών στην κτηματαγορά και όχι απλώς οι ζητούμενες τιμές

-οι αγγελίες με τις ζητούμενες τιμές πώλησης των ακινήτων

-οι αγγελίες για τα ζητούμενα μισθώματα των ακινήτων σε κάθε περιοχή. Από το μηνιαίο μίσθωμα είναι εφικτή με τη χρήση διαφόρων συντελεστών η προσέγγιση της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται χρήση και των δεδομένων τιμών από τις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών (π.χ. airbnb)

-οι αξίες των ακινήτων που αναγράφουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλουν στην εφορία. Έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet που φέρει τον τίτλο “μητρώο μεταβιβάσεων ακινήτων” και σε αυτό εμφανίζονται μόνο τα οικονομικά δεδομένα κάθε μεταβίβασης (π.χ. αξία, επιφάνεια, όροφος κλπ)

-τα δεδομένα τιμών ακινήτων που έχει συγκεντρώσει και επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο από τις εμπορικές τράπεζες στο πλαίσιο εκτιμήσεων ακινήτων που υποθηκεύονται για δανειοδοτήσεις

www.capital.gr