Εφιάλτης η εφορία για 350.000 υπόχρεους που θα «ξεχάσουν» την φορολογική τους δήλωση

Εφιάλτης η εφορία για 350.000 υπόχρεους που θα «ξεχάσουν» την φορολογική τους δήλωση

20 Μαρτίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

Έχει υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3% έως 5% ανάλογα με το είδος της φορολογίας – δεν προχωρούν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης

Σε… κυνηγό φορολογουμένων που αδιαφορούν με την υποχρέωση υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης μετατρέπεται από τον επόμενο μήνα η Εφορία.
Με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να έχει τοποθετηθεί φέτος στο 3,82% του ΑΕΠ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξαπολύει φορο επίθεση για να βάλει στα κρατικά ταμεία όσο τον δυνατόν περισσότερα φορολογικά έσοδα και να προλάβει την απαίτηση του ΔΝΤ περί εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 κα όχι από το 2020 όπως έχει ψηφιστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνουν στο στόχαστρό της όσοι ξεχνούν ή συνηθίζουν να μην εκπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στην ώρα τους.
Έχει υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3% έως 5% ανάλογα με το είδος της φορολογίας – δεν προχωρούν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, κυρίως εισοδήματος, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ή ΦΠΑ προκειμένου να κερδίσουν χρόνο αφού έτσι καθυστερούν τη βεβαίωση του φόρου, την πληρωμή του ή στην περίπτωση της μη πληρωμής, την λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους όπως είναι οι κατασχέσεις.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους προκειμένου να συμμορφωθούν και να μην χάνονται φορολογικά έσοδα.
Πιο συγκεκριμένα:

1. Εντός 30 ημερών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής κάθε είδους φορολογικής δήλωσης η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ θα αποστέλλει στη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης (ΔΦΣ) αναλυτικό αρχείο με τα στοιχεία όλων των φορολογούμενων που δεν έχουν υποβάλλει την προβλεπόμενη δήλωση.

2. Αμέσως μετά θα ενημερώνονται μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση για τη σχετική εκκρεμότητα. Συνολικά μαζί με τις κλήσεις και τα email στους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πραγματοποιηθούν φέτος τουλάχιστον 100.000 οχλήσεις  προς τους φορολογούμενους.

3. Συμμόρφωση τουλάχιστον του 97% των ενεργών υπόχρεων στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

4. Συμμόρφωση τουλάχιστον 21% επί των μη υποβληθεισών εμπροθέσμως δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

5. Συμμόρφωση τουλάχιστον 22% επί των μη υποβληθεισών εμπροθέσμως δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

6. Λήψη αρχείου από τον ΕΦΚΑ για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που αφορούν τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και διασταύρωσή τους με το αρχείο υποβολής δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών προκειμένου να εντοπισθούν επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν τη σχετική φορολογική δήλωση. Θα πρέπει μετά τη σχετική δράση να υποβληθούν τουλάχιστον 8.000 δηλώσεις ΦΜΥ επιπλέον αυτών που υποβάλλονται εμπρόθεσμα.

Τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δήλωσης

Εισοδήματος

– 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

– 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.

– 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.

ΦΠΑ

– Για πιστωτική ή μηδενική δήλωση ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

– Για χρεωστική δήλωση Φ.Π.Α., επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για υποκείμενους που δεν έχουν υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων, 250 ευρώ για υποκείμενους που υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ για υποκείμενους που υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Επιβάλλεται τόκος 0,73% μηνιαίως επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr