“Στέγνωσαν” την αγορά με 2,7 δισ. ευρώ από κατασχέσεις – ρυθμίσεις

“Στέγνωσαν” την αγορά με 2,7 δισ. ευρώ από κατασχέσεις – ρυθμίσεις

28 Δεκεμβρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

του Σπύρου Δημητρέλη

Την αθέατη όψη της εξοντωτικής υπερφορολόγησης καθώς και του σκληρού προσώπου της εφορίας εναντίον όσων λυγίζουν υπό το βάρος των φόρων αποκαλύπτουν τα ψιλά γράμματα στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Πίσω από την δημοσιονομική “επιτυχία” της υπέρβασης -για πρώτη φορά φέτος- των στόχων στα φορολογικά έσοδα στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, κρύβεται μια καθόλου ευχάριστη κατάσταση για τους φορολογούμενους.

Αυτοί που μπορούν ακόμη και πληρώνουν έβαλαν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ και αυτοί που δεν πλήρωσαν εγκαίρως είδαν την εφορία να τους στέλνει κατασχετήριο.

Τα στοιχεία του 11μηνου είναι αποκαλυπτικά:

– το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε στα 42,371 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 216 εκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση κατά 380 εκατομμύρια. Η υπέρβαση αυτή αντανακλά ουσιαστικά την υπερφορολόγηση με την οποία είναι βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία, οι φορολογούμενοι και η αγορά

– τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) που κατά κύριο λόγο αποτελούνται από τα έσοδα που φέρνουν οι ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης διαμορφώθηκαν στο 11μηνο στα 1,786 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 205 εκατομμύρια. Παρουσιάζουν παράλληλα και υπέρβαση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού κατά 72 εκατ. ευρώ. Αυτές οι “θετικές” επιδόσεις αντανακλούν την πίεση ρευστότητας που δέχεται η αγορά όχι μόνο από την οικονομική στενότητα αλλά και από την πολιορκία της εφορίας

– τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών διαμορφώθηκαν στα 923 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 203 εκατ. ευρώ και υπέρβαση σε σχέση με το στόχο κατά 44 εκατ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι συνολικά οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, κατέβαλαν στην εφορία στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, μέσω ρυθμίσεων παλαιότερων φορολογικών οφειλών, αλλά και κατασχέσεων το ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε σχέση με πέρυσι το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 408 εκατομμύρια και μάλιστα σε μια χρονιά που η κυβέρνηση επέβαλε δεκάδες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

ΠΗΓΗ