Κ. Παπανάτσιου: Μειώνεται στο μισό το επίδομα θέρμανσης

Ίσως και εντός της ημέρας, αλλά το αργότερο αύριο ή την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, η πρώτη δόση του οποίου θα δοθεί το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον realfm.

Οι δικαιούχοι θα είναι όσοι πήραν πέρσι το επίδομα, περίπου 550.000 και όσοι πληρούν φέτος τα κριτήρια, ενώ το βοήθημα θα είναι μειωμένο στο μισό σε σχέση με πέρσι, δηλαδή 12,5 λεπτά αντί 25 λεπτά το λίτρο. Η δεύτερη δόση θα δοθεί στις 30 Ιουνίου.

Δικαιούχοι της πρώτης δόσης είναι όσοι έχουν αγοράσει πετρέλαιο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. Η υφυπουργός εξήγησε ότι η απόφαση άργησε να υπογραφεί, διότι έψαχναν λύση, για το πώς θα διανεμηθούν φέτος και τα 15 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν από το μέρισμα. Η λύση θα είναι, όπως είπε, η χορήγηση έκτακτου μερίσματος με διαδικασία – εξπρές, αύριο, σε όσους πήραν το επίδομα θέρμανσης πέρσι και ανήκουν στην πρώτη ζώνη (νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) ή στους ορεινούς δήμους της β’ ζώνης (νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Μαγνησίας).

Το ποσό του έκτακτου μερίσματος θα είναι το μισό του συνολικού επιδόματος που πήραν πέρσι οι δικαιούχοι των περιοχών αυτών.

Η κυρία Παπανάτσιου αποκάλυψε επίσης ότι μετά τον Αύγουστο του ‘18, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες , συμφωνεί ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσο για τα τέλη κυκλοφορίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την πληρωμή τους, που λήγει αύριο. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το πρωί.

Η υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι υπογράφεται σήμερα η απόφαση για τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις για οφειλές έως 50.000 ευρώ και ανέφερε ότι προετοιμάζεται νέα ρύθμιση για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.

Τέλος, η κ. Παπανάτσιου μίλησε για τις αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε ίσως και εντός της ημέρας προκηρύσσονται οι θέσεις εκτιμητών, που θα προχωρήσουν άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τιμές οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά τη διασταύρωσή τους με τα στοιχεία των τραπεζών. Το σχέδιο για την δημιουργία επιτροπών παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά, λόγω έλλειψης χρόνου. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο. Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν από την αναπροσαρμογή προκύψουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018, όπως είπε, θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του ’18, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

ΠΗΓΗ