Γιορτές παρέα με την εφορία

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ούτε στις γιορτές δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχους τους φορολογούμενους η εφορία, αφού οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι πολλαπλές και μεγάλες. Μέχρι το τέλος του έτους αλλά και τον πρώτο μήνα του 2018 θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να γλιτώσουν έτσι από τα μέτρα που λαμβάνει η εφορία εναντίον όσων δεν πληρώνουν. Συνολικά έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν φορολογικές οφειλές τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 600 εκατομμύρια φόροι θα πρέπει να πληρωθούν έως τον τέλος Ιανουαρίου 2018. Και μάλιστα σε αυτά δεν περιλαμβάνονται φόροι που αφορούν επιχειρηματική δραστηριότητα όπως είναι ο ΦΠΑ καθώς και πληρωμές φόρων από προηγούμενα έτη τους οποίους οι φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει προκειμένου να τους εξοφλήσουν τμηματικά.

Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν:

-Την τέταρτη και προτελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για ποσό που ανέρχεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει αν πληρωθεί από περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

-Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018. Φέτος δεν έγινε κάποια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τους κατόχους περίπου 5,5 εκατ. οχημάτων.

-Δόση για τις ρυθμίσεις οφειλών από φόρους προηγούμενων ετών. Πρόκειται για δόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων καθώς και δόσεις για την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Στη συνέχεια, έως και το τέλος Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

-Την πέμπτη και τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

-Δόση για τις ρυθμίσεις οφειλών προηγούμενων ετών.

-Τον ΦΠΑ των μικρομεσαίων που αντιστοιχεί στα καθαρά έσοδα του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Όσοι δεν μπορούν

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν, έχουν τη δυνατότητα είτε μετά τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής να ρυθμίσουν μέσω taxisnet τις οφειλές τους σε έως 12 ή 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση οφειλών, είτε πριν λήξει η προθεσμία επισκεπτόμενοι την εφορία και υποβάλλοντας χειρόγραφη αίτηση για ρύθμιση. Υπάρχει και η δυνατότητα εξόφλησης με άτοκες δόσεις μέσω των προγραμμάτων που προσφέρουν οι τράπεζες. Μάλιστα, από τους φόρους του Ιανουαρίου ενδείκνυται η ρύθμιση των οφειλών πριν τη λήξη τους καθώς ακόμη και μια ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή ή ρύθμιση φορολογικών οφειλών οδηγεί σε απώλεια παλαιότερων ρυθμίσεων, όπως είναι αυτή των 100 δόσεων

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.