Συνεχίζεται η φορο – εξόντωση της μεσαίας τάξης

Συνεχίζεται η φορο – εξόντωση της μεσαίας τάξης

7 Νοεμβρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης μέσω δραματικής μείωσης των εισοδημάτων της αλλά και καταχώρησής της στα προβληματικά κατάστιχα της εφορίας. Η πολιτική της εξοντωτικής υπεροφορολόγησης συνεχίζει να δημιουργεί νέες γενιές οφειλετών της εφορίας που θα μάθουν αναγκαστικά να ζουν υπό το φόρο αλλά και το βάρος των κατασχέσεων.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνεχίζουν να δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο πόσο προβληματική έχει πλέον γίνει η σχέση των Ελλήνων με την εφορία.

Πιο συγκεκριμένα:

– O αριθμός των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση είναι απίστευτος. Πρόκειται για 4.267.408 φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν εξοφλήσει εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επί της ουσίας σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους στην Ελλάδα έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

– O Σεπτέμβριος, παραδοσιακά δύσκολο μήνας για τα οικονομικά των νοικοκυριών, αποδείχθηκε πολύ δύσκολος και για τη σχέση τους με την εφορία. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αυξήθηκε κατά 410.322. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλοί δεν μπόρεσαν τελικά να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Και η συνέχεια δεν προοιωνίζεται καλύτερη με τόσους φόρους που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους.

– Oι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από τη φορολογική διοίκηση προσεγγίζουν τον απίστευτο αριθμό του ενός εκατομμυρίου. Πρόκειται για 991.392 φορολογούμενους στους οποίους περιλαμβάνονται περίπου 20.000 που προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια κάθε εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου η φορολογική διοίκηση επέβαλε κατασχέσεις σε 1.000 οφειλέτες. Η κυριότερη μορφή μέτρου αναγκαστικής είσπραξης είναι η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια ακινήτων.

– Yπάρχουν άλλοι 733.316 φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν μπει στη λίστα της φορολογικής διοίκησης και αργά ή γρήγορα πρόκειται να τους επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Η κατάσταση για τους οφειλέτες της εφορίας αναμένεται να γίνει πιο δραματική τους επόμενους μήνες καθώς θα ξεμπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Το ξεμπλοκάρισμα θα γίνει με δυο παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην τρίτη αξιολόγηση. Είναι η καθιέρωση της εμπορικής αξίας ως τιμή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς οι πλειστηριασμοί στο φυσικό χώρο των Ειρηνοδικείων παρεμποδίζονται από οργανωμένες και μη ομάδες πολιτών.

ΠΗΓΗ