Διασύνδεση ταμειακών με το taxisnet

Διασύνδεση ταμειακών με το taxisnet

14 Σεπτεμβρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

H φορολογική Αρχή θα παρακολουθεί σε «ζωντανή» σύνδεση τον τζίρο λιανικών συναλλαγών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών

 

Ξεκινά εντός των επομένων μηνών η εφαρμογή της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με όσα προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

 

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία προβλέπεται με το άρθρο 69 του ν. 4446/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Η διασύνδεση με το σύστημα TAXIS, όπως είπε η υφυπουργός, είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σταδιακά, δηλαδή σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, καθώς η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονισμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε».

 

Η διασύνδεση θα εφαρμοστεί με στόχο την αυτόματη διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γνωστοποιούνται όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

 

Έτσι, η φορολογική Αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

 

Οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων προβλέπεται να καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 69 του ν. 4446/2016. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε το μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά.

 

Προσεχώς ηλεκτρονική τιμολόγηση

Η υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει και η υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα ως ένα πρόσθετο όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς θα περιορίσει σημαντικά τα φαινόμενα διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές, δηλαδή στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, να παρακολουθούν και να ελέγχουν ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως και τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, δηλαδή τους τζίρους χονδρικών πωλήσεων. Όπως τόνισε η κα Παπανάτσιου, μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης «θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα γιατί θα έχουμε άμεσα την πληροφορία από την πηγή της».

 

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών κληρώσεων χρηματικών ποσών για όσους φορολογούμενους πληρώνουν μέσω «πλαστικού χρήματος» τα έξοδά τους. Όπως διευκρίνισε, «ήδη έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση από εμένα» και αναμένεται να υπογράψουν και οι δύο άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί, οπότε τις επόμενες ημέρες μέσα στον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη κλήρωση.

 

Η κ. Παπανάτσιου αποκάλυψε εξάλλου ότι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν αποτελέσματα από νέους ελέγχους για παράνομη προσαύξηση περιουσίας. Πρόκειται για ελέγχους οι οποίοι διεξάγονται μέσω διασταυρώσεων στοιχείων για τις καταθέσεις των φορολογουμένων με τα εισοδήματα που έχουν αναγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις και από τους οποίους συνήθως εντοπίζονται κρούσματα απόκρυψης αποκτηθέντων εισοδημάτων σημαντικού ύψους.

πηγη