Στο e-σφυρί ακίνητα, οικόπεδα και καταστήματα

Στο e-σφυρί ακίνητα, οικόπεδα και καταστήματα

4 Σεπτεμβρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι πιέσεις από τον SSM

Έφτασε η ώρα! Ξεκινούν στις αρχές Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε ακίνητα, οικόπεδα, καταστήματα. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων από τις εποπτικές αρχές για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, υπό το βάρος της κεφαλαιακής εικόνας τους, μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης τους, ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018 από τον SSM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση να μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

Στόχος των τραπεζών είναι να μπουν σύντομα σε πώληση ακίνητα αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου, από το σύνολο των 46 δισ. ευρώ, που αφορούν σε εξασφαλίσεις προς τις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια ιδιωτών.

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θεωρείται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και θα διευκολύνει τους επισπεύδοντες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι, καθώς οι διαδικασίες είχαν παγώσει και δεν γίνονταν πλειστηριασμοί, ενώ το κυνήγι των τραπεζών να πε τύχουν τους στόχους απομείωσης των κόκκινων δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια και μέσω ρευστοποιήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν στα χαρτοφυλάκια του. Το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 δεν έπιασαν τους στόχους είχε ως αποτέλεσμα την προειδοποιητική παρέμβαση της ΤτΕ με τις πιέσεις ωστόσο να αναμένεται να ενταθούν από Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εξασφαλίσεις έχουν περίπου τα 9 στα 10 μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά).

Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες για τη διευθέτηση της οφειλής, είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια με συνοπτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Όλα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά και ταυτόχρονα θα αποφευχθούν εικόνες βίας στα Ειρηνοδικεία της χώρας σε βάρος συμβολαιογράφων.

Η διαδικασία δεν θα γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα όπως μέχρι σήμερα αλλά τρεις. Τετάρτη με Παρασκευή και μάλιστα σε δυο βάρδιες 11 με 1 και 2 με 5. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

πηγη