Αχτσιόγλου: Δίνεται η δυνατότητα μερικής καταβολής των νέων εισφορών

Αχτσιόγλου: Δίνεται η δυνατότητα μερικής καταβολής των νέων εισφορών

5 Ιανουαρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μέρος της μηνιαίας διπλής ασφαλιστικής εισφοράς 26,9% επί του εισοδήματος τους, θα μπορούν να καταβάλλουν από 1/1/2017 οι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σημειώνεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης της διπλής εισφοράς υπέρ της κυρίας σύνταξης και του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, ενώ η επόμενη δόση (για τον Φεβρουάριο), θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2017 κοκ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, η καταβολή ΦΠΑ και εισφορών από τους επαγγελματίες δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από τώρα.

Τοποθετούνται 1000 ελεγκτές κατά της εισφοροδιαφυγής

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι θα ιδρυθούν φέτος 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης και ελέγχου στο πλαίσιο του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης με περισσότερους από 1000 ελεγκτές, ο οποίος λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2017 και στον οποίο εντάσσονται όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

Ο ίδιος τόνισε πως για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ εκδόθηκαν 45 υπουργικές αποφάσεις και 55 υπουργικές εγκύκλιοι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του υπουργείου, το 66% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου συστήματος ασφάλισης.

Ο Αν. Πετρόπουλος τόνισε ότι οι κύριες συντάξεις, κατά μέσο όρο των 600 ευρώ, δεν θα αυξηθούν πριν από το 2018, προσθέτοντας πως “οι γιατροί πρέπει να μας πούνε ποιος θα πληρώσει το έλλειμμα των 63 εκατ. ευρώ στο ταμείο τους, καθώς και ότι οι οφειλές προς τα ταμεία ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η κ. Βράκα, γενική γραμματέας ασφάλισης, τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας προσλήψεων με δελτία παροχής υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ