“Πολικές” θερμοκρασίες στην αγορά

“Πολικές” θερμοκρασίες στην αγορά

30 Δεκεμβρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

Διαψεύστηκαν εν τέλει οι προσδοκίες όσων υπολόγιζαν ότι τις μέρες των εορτών θα καταφέρουν να καλύψουν μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων μηνών. Τα πρώτα στοιχεία για το πώς κινήθηκε η αγορά τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα αλλά και ποια είναι η πορεία της την τρέχουσα εβδομάδα είναι απογοητευτικά.

Για υποχώρηση -5% του τζίρου στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και -10% στις πωλήσεις του λιανεμπορίου εκτός τροφίμων, μιλούν παράγοντες της αγοράς.

Επιδόσεις που στην περίπτωση της αγοράς τροφίμων είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών.

Η πίεση που δέχεται το εμπόριο, στις πωλήσεις του Δεκεμβρίου, αποδίδεται πρωτίστως στην φοροεπιδρομή και αφετέρου στο μπαράζ προσφορών στις οποίες έχουν επιδοθεί οι έμποροι (κυρίως ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προκειμένου να φέρουν πελάτες στα μαγαζιά τους.

Εμπορική πολιτική η οποία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φέρνει τζίρο, όπως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου και η Black Friday, ωστόσο εξανεμίζει τα περιθώρια κέρδους των εμπορικών καταστημάτων και των προμηθευτών.

Η πρακτική των προσφορών, που είναι πιο έντονη στο λιανεμπόριο τροφίμων αναμένεται να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το 2017. Κάτι που θα δοκιμάσει τις αντοχές των εμπορικών επιχειρήσεων και κυρίως των προμηθευτών.

Τις αντοχές της αγοράς και των καταναλωτών θα δοκιμάσει και το νέο κύμα φοροεπιδρομής που έρχεται από την 1η Ιανουαρίου. Πολλοί φοβούνται πως οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι, και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι πωλήσεις να υποχωρήσουν περαιτέρω.

Το 2016 πάντως εξαιτίας και του “κακού” Δεκεμβρίου, ο οποίος δεν ζεστάθηκε όσο αναμενόταν από το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, εκτιμάται πως θα κλείσει με απώλειες της τάξεως του 5% σε σχέση με το 2015 στο εμπόριο διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ενώ στα επίπεδα του -7% κλειδώνει η υποχώρηση του τζίρου στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Βέβαια η χρονιά που φεύγει είχε και κερδισμένους. Η κατάρρευση της Μαρινόπουλος και η αποχώρηση από το παιγνίδι της Ηλεκτρονικής, πριμοδότησε με τζίρο τους υπόλοιπους παίκτες του κλάδου, κάποιοι εκ των οποίων είδαν χαμηλό διψήφιο ποσοστό αύξησης του τζίρου τους σε σχέση με το 2015 και ενίσχυση των μεριδίων τους. Μένει να αποδειχθεί στην πορεία αν αυτά τα “κέρδη” θα μπορέσουν να διατηρηθούν.

ΠΗΓΗ