Έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων-“πάγωμα” αύξησης ΦΠΑ σε νησιά

Έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων-“πάγωμα” αύξησης ΦΠΑ σε νησιά

9 Δεκεμβρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

e93ac5584ee5449ba6bf22256228c87d

Της Νίκης Ζορμπά

Έκτακτη ενίσχυση συνολικού ύψους 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 850 ευρώ (με κατώτερο ποσό 300 ευρώ στις… ανώτερες κλίμακες) και αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, με τηλεοπτικό του μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε προαναγγείλει το Capital.gr, μοίρασε “χριστουγεννιάτικο” μποναμά στους συνταξιούχους βαφτίζοντάς τον “13η σύνταξη” υπενθυμίζοντας μάλιστα σχετική προεκλογική του δέσμευση (η οποία πάντως είχε χαρακτήρα μόνιμο και όχι έκτακτο).

“Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στην δέσμευσή, αποφασίζουμε την άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στην ίδια δήλωση ο κ. Τσίπρας έστειλε και μηνύματα για τη διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας καταρχήν “εξαιρετικά σημαντική” την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, μιλώντας για ένα “πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα” για την έξοδο από την κρίση και την Επιτροπεία.

“Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που ελαφρύνουν το χρέος κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ, είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία” είπε και πρόσθεσε: “Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, αλλά συνεχίζουμε τη προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο τη ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις”

“Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός πολύ δύσκολου μαραθώνιου. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί”, διαμήνυσε σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, την οποία σκιάζουν ουκ ολίγες εκκρεμότητες κι “αγκάθια” στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

“Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη συμφωνία με εταίρους” είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι “σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα το μυαλό μας θα είναι πάντα σε όσους σήκωσαν τα βάρη της κρίσης”.

Τι ισχύει για έκτακτο βοήθημα- πώς θα μοιραστεί

* Άμεση χορήγηση  617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν  συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.

*Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους.

*Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: 

Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά:

-Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

-Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

-300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Για αναστολή αύξησης ΦΠΑ

*Για τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.

*Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Άρωμα εκλογών

Κι αν οι αποψινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος μάλιστα έσπευσε για τις ανακοινώσεις αμέσως μετά την άφιξή του από το Ισραήλ-  αναδίδουν άρωμα εκλογών, η μαξιμινή περιρρέουσα επιμένει να ξορκίζει προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Πριν από λίγο άλλωστε και ενώ ήταν γνωστή η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες στήριξης σε ευπαθείς ομάδες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε πηγαδάκι στη Βουλή, ανέφερε κατηγορηματικά: Εκλογές; Ούτε μία στις χίλιες!”

ΠΗΓΗ