Λύση για να αποφευχθεί το τουριστικό κραχ στη Β. Ελλάδα

Λύση για να αποφευχθεί το τουριστικό κραχ στη Β. Ελλάδα

9 Δεκεμβρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

Halkidiki_mapΠρος εκτόνωση βαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίση που προκάλεσε σε τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες το ενδεχόμενο το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας να βρεθεί, εν μέσω της επόμενης τουριστικής περιόδου, με μειωμένη κατά 50% χωρητικότητα λόγω εργασιών αναβάθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34 έχει προβλεφθεί να κλείσει, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των πτήσεων κατά 30% το 2017. Γι’ αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης είχε ζητήσει να μετατεθούν οι εργασίες για το τρίτο τετράμηνο της επόμενης χρονιάς.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται να ανακοινώσει, ενδεχομένως και σήμερα, την αναστολή των εργασιών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Το προσωρινό “πάγωμα” των εργασιών είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι ήδη η Ryanair έχει γνωστοποιήσει ότι θα περιορίσει σε τρεις από επτά τις καθημερινές πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα το διάστημα Μάρτιος – Οκτώβριος 2017 λόγω μη επιβεβαιωμένης διαθεσιμότητας του αερολιμένα. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται και άλλοι αερομεταφορείς, οι οποίοι αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών για να καθορίσουν τις κινήσεις τους.

Ο κ. Σπίρτζης είχε διαβεβαιώσει στις 25 Νοεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την τουριστική ροή από τα έργα αποκατάστασης στο τμήμα όπου τέμνονται οι διάδρομοι προσαπογειώσεων 16/34 και 10/28. Οι δηλώσεις εκείνες, όμως, δεν υπήρξαν αρκετές για να καθησυχάσουν τους παίκτες του τουρισμού, δεδομένου ότι αερομεταφορείς και αλλοδαποί διοργανωτές ταξιδιών δεν είναι σε θέση να διαθέσουν τα πακέτα διακοπών, καθώς η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δίνει slots σε πρώτες πρωινές ώρες.

Τα έργα

Η αναβάθμιση και επέκταση του διαδρόμου 10-28 αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου το αεροδρόμιο Μακεδονία να μπορεί να δεχτεί διηπειρωτικές πτήσεις, καθώς το μήκος του θα αυξηθεί κατά 1.000 μέτρα, σε 3,4 χλμ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του…περασμένου Φεβρουαρίου οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν την άνοιξη του 2017. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε την παράταση της ολοκλήρωσης των εργασιών για το τέλος του 2017. Ο διάδρομος 10-28 είναι ένα δύσκολο τεχνικά έργο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης θα γίνει στη θάλασσα! Οι καθιζήσεις στα μεγάλα βάθη είναι αυτές που αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας του έργου που έχει προϋπολογισμό της τάξης  των 246 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από την κοινοπραξία Αθηνά ΑΤΕ-Άκτωρ ΑΤΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες αναβάθμισης του υπάρχοντος διαδρόμου προσαπογειώσεων που είναι προϋπολογισμού 38,7 εκατ. ευρώ και υλοποιούνται από την ΕΤΕΘ.

dimitris.delevegos@capital.gr

ΠΗΓΗ