On line με 84 χώρες η εφορία για καταθέσεις-μερίσματα εξωτερικού

On line με 84 χώρες η εφορία για καταθέσεις-μερίσματα εξωτερικού

10 Οκτωβρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

0a66762d745a169658ce45fe6f627d56

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τον Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται να σταλούν στην Αθήνα τα πρώτα στοιχεία καταθέσεων και άλλων στοιχείων κινητής περιουσίας φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που βρίσκονται σε 54 χώρες του εξωτερικού, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα ακολουθήσουν και άλλες 30 χώρες. Το νομοσχέδιο για την ένταξη και της Ελλάδας στην πλατφόρμα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού και τραπεζικού χαρακτήρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω διασυνοριακών συναλλαγών και απόκρυψης εισοδημάτων που παράγονται εκτός της χώρας που φορολογούνται οι πολίτες.

Τη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών έχουν ήδη υπογράψει 84 χώρες με τις πρώτες 54 να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ανταλλαγή πληροφοριών έως και τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Η Ελλάδα, όμως, δεν θα λάβει μόνο στοιχεία για καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας. Θα πρέπει να αποστείλει και τις αντίστοιχες πληροφορίες για τους αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους που διατηρούν κινητή περιουσία στην Ελλάδα.

Ας δούμε ποια στοιχεία θα μάθουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές:

 

  1. Καταθετικούς λογαριασμούς.
  2. Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
  3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
  4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.
  5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
  6. Αξία και υπόλοιπο λογαριασμού (τραπεζικού κ.ά.).

 

Να σημειωθεί ότι όλες οι πληροφορίες που θα αποστέλλονται, θα περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης κ.ά.) προκειμένου να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα για τις φορολογικές αρχές.

Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχουν κατώτατα όρια καταθέσεων ή εισοδήματος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ανταλλαγή των στοιχείων.

Οι έλεγχοι

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα γίνεται διασταύρωση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει το σύνολο του εισοδήματός του. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Το αν πληρώνουν φόρο για το εισόδημά τους στο εξωτερικό εξαρτάται από το αν υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης με τη χώρα που παράγεται το εισόδημα και τι προβλέπει αυτή.

Μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης σημείωσε ότι  το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών  “από μόνο του είναι ένα εργαλείο, το οποίο, συνδυαζόμενο με τον αγώνα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και την προσπάθεια για διασταυρώσεις, θα βοηθήσει πολύ τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες”. Και αφού υποστήριξε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των στοιχείων σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, τόνισε ότι “είναι σαφέστατο ότι πλέον θα έχουμε δυνατότητα αυτόματης, και όχι γραφειοκρατικής ανταλλαγής πληροφοριών”.

Οι 54 χώρες που θα στείλουν στοιχεία το 2017 (εισοδήματα 2016)

 

  1. Ανγκουίλα,
  2. Αργεντινή,
  3. Μπαρμπάντος,
  4. Βέλγιο,
  5. Βερμούδες,
  6. Βουλγαρία,
  7. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι,
  8. Νησιά Καϋμάν,
  9. Κολομβία,
  10. Κροατία,
  11. Κουρακάο,
  12. Κύπρος,
  13. Τσεχική Δημοκρατία,
  14. Δανία,
  15. Εσθονία,
  16. Νησιά Φερόε,
  17. Φινλανδία,
  18. Γαλλία,
  19. Γερμανία,
  20. Γιβραλτάρ,
  21. Ελλάδα,
  22. Γροιλανδία,
  23. Γκέρνσευ,
  24. Ουγγαρία,
  25. Ισλανδία,
  26. Ινδία,
  27. Ιρλανδία,
  28. Νήσος του Μαν,
  29. Ιταλία,
  30. Τζέρσευ,
  31. Κορέα,
  32. Λετονία,
  33. Λιχτενστάιν,
  34. Λιθουανία,
  35. Λουξεμβούργο,
  36. Μάλτα,
  37. Μεξικό
  38. Μονσερά,
  39. Ολλανδία,
  40. Νιούε,
  41. Νορβηγία,
  42. Πολωνία,
  43. Πορτογαλία,
  44. Ρουμανία,
  45. Σαν Μαρίνο,
  46. Σεϋχέλλες,
  47. Σλοβακία,
  48. Σλοβενία,
  49. Νότιος Αφρική,
  50. Ισπανία,
  51. Σουηδία,
  52. Τρινιντάντ & Τομπάγκο,
  53. Τουρκς & Κάϊκος,
  54. Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Οι χώρες που εντάσσονται το 2018 (εισοδήματα 2017)

Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέϊ, Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κίνα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Μακάο, Μαλαισία,  Νησιά Μάρσαλ, Μονακό, Μαυρίκιος, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Ρωσία, Σαίντ Κιτς & Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουτσία, Σαίντ Βίνσεντ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σαίντ Μάρτεν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμά , Βανουάτου, Ουρουγουάη.

πηγη