Oι 10 οικονομίες με την καλύτερη επίδοση στο διεθνές εμπόριο

Oι 10 οικονομίες με την καλύτερη επίδοση στο διεθνές εμπόριο

27 Σεπτεμβρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

349675Σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς, το εμπόριο παραμένει ως ένας πυλώνας ευημερίας, ευκαιριών και καταπολέμησης της ακραίας ανεργίας. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου, τα οποία εμποδίζουν κυρίως τις αδύναμες οικονομικά χώρες από το να έχουν πρόσβαση στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, το World Economic Forum (WEF), δημιούργησε έναν δείκτη, ο οποίος καταμετρά την ικανότητα των εθνικών οικονομιών να υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα που αφορά το διεθνές εμπόριο, βασισμένο σε 56 διαφορετικές παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτοί αφορούν 7 κύριους πυλώνες του διεθνούς εμπορίου:

1. την πρόσβαση των αγαθών και υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά

2. την πρόσβαση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών σε αλλοδαπές/ διεθνείς αγορές

3. τις καθυστερήσεις- δυσκολίες στους διασυνοριακούς ελέγχους

4. τις εσωτερικές και διεθνείς μεταφορικές υποδομές και δίκτυα

5. τις μεταφορικές υπηρεσίες

6. το δίκτυο πληροφοριών και επικοινωνίας

7. την κοινωνική πραγματικότητα και τις συνθήκες ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων

Ακολουθούν οι 10 οικονομίες με την καλύτερη επίδοση, σύμφωνα με τις μεταβλητές που αξιολογήθηκαν από το WEF.

1. Σιγκαπούρη

Η Δημοκρατία της Σιγκαπούρης, διαθέτει μια ιδιαίτερα στοχευμένη στρατηγική, η οποία θεωρείται εξαιρετικά φιλική προς τις επιχειρήσεις. Είναι ακόμη γνωστή ως ένα κράτος με τις πιο φιλελεύθερες, καινοτόμες, και δυναμικές πολιτικές για την προσέλκυση εταιρειών.. Σημειώνεται ακόμη πως μεγάλη ώθηση στη νησιωτική χώρα, δίνει η γεωγραφική της θέση και ο ρόλος της ως διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Το λιμάνι της είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο σε διακίνηση αγαθών. Επισημαίνεται πως η οικονομία της χώρας βασίζεται στις εξαγωγές μεταποιημένων εισαγόμενων πρώτων υλών.

2. Χονγκ – Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ βασίζεται σε μια οικονομία παροχής υπηρεσιών, ενώ αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο. Η οικονομική και πολιτική ιστορία του Χονγκ Κονγκ έχει καθοριστεί κυρίως από τη γεωγραφική του θέση, καθώς αποτελεί ένα φυσικό λιμάνι στη νοτιοανατολική Κίνα γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο πολυσύχναστα και πιο αποδοτικά διεθνή λιμάνια στον κόσμο.

3. Ολλανδία

Η Ολλανδία διαθέτει ένα καλά οργανωμένο οικονομικό σύστημα. Κυρίαρχη είναι η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία και η κατασκευή ηλεκτρικών ειδών. Εξαιρετικά αναπτυγμένος είναι ακόμη ο ευρύτερος τριτογενής τομέας, των υπηρεσιών, μεταφορών, τραπεζικών εργασιών και του εμπορίου. Η Ολλανδία διαθέτει και λόγω του πεδινού εδάφους και λόγω των ανάλογων επενδύσεων άριστο σύστημα χερσαίων συγκοινωνιών. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι επίσης πυκνό και αποτελεσματικό. Το λιμάνι στο Ρότερνταμ και ο διεθνής αερολιμένας στο Άμστερνταμ αποτελούν κόμβους μεταφορών για τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό μεταφορικό έργο επιτελείται μέσω του πυκνού δικτύου των υδάτινων δρόμων με μήκος που φτάνει τα 5.046 χλμ.

4. Νέα Ζηλανδία

Παρ’ ότι το εθνικό χερσαίο δίκτυο της Νέα Ζηλανδίας έχει περιθώρια βελτίωσης και η αεροπορική και θαλάσσια σύνδεση της χώρας είναι, για εύλογους λόγους περιορισμένη, η χώρα διαθέτει σύμφωνα με το WEF, την αποτελεσματικότερη και διαφανέστερη διαχείριση συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων στον κόσμο, ενώ η διαφθορά της δημόσιας διοίκησης είναι επίσης παντελώς απούσα.

5. Φιλανδία

Σύμφωνα με το WEF, το ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στη Φιλανδία σε συνεργασία με την άριστη διαχείριση των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα κατατάσσουν τη χώρα στη 5η θέση, της λίστας των κρατών με την υψηλότερη επίδοση στο διεθνές εμπόριο. Η σπουδαιότερη βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας σχετίζεται με την εκμετάλλευση των δασών. Η δασική βιομηχανία ευνοείται, επίσης, από τη μεταφορά της ξυλείας μέσω των λιμνών και των ποταμών. Το εμπόριο της Φινλανδίας διεξάγεται πρωτίστως με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6. Ηνωμένο Βασίλειο

Οι σημαντικότεροι βιομηχανικοί τομείς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η χαλυβουργία, η μηχανουργία, η υφαντουργία και η χημική βιομηχανία. Η ισχυρή βιομηχανία της χώρας οδήγησε στην δημιουργία πυκνού δικτύου συγκοινωνιών και μεταφορών όλων των ειδών. Τα λιμάνια και αεροδρόμια είναι από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο. Σε όγκο διεθνών συναλλαγών έρχεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες του δυτικού κόσμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τέλος σιδηροδρομικό δίκτυο 16.209 χλμ. Τόσο στη Βρετανία όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία.

7. Ελβετία

Η Ελβετία αποτελεί, εκτός ΕΕ, ένα σημαντικότατο κέντρο διεθνούς εμπορίου για αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά. Με βάση την ετήσια μελέτη ανταγωνιστικότητας, η Ελβετία κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο. Η Παγκόσμια Αναφορά ανταγωνιστικότητας του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ κατατάσσει προς το παρόν την Ελβετική οικονομία ως την πιο ανταγωνιστική στο κόσμο, ενώ χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η πιο καινοτόμος χώρα στην Ευρώπη.

8. Χιλή

Η Χιλή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης, το βιοτικό επίπεδο και την οικονομική ελευθερία και κατέχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Λατινική Αμερική. Σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 26η θέση και θεωρείται η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το WEF, παρά το αδύναμο μεταφορικό δίκτυο της χώρας, η Χιλή αξιοποιεί εξαιρετικά καλά τις μεταφορικές υποδομές της, ενώ διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους τελωνιακούς ελέγχους στα σύνορα της. Η Χιλή σήμερα ανήκει σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς οικονομικής συνεργασίας και είναι η χώρα που έχει υπογράψει τις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Στη βιομηχανία χαλκού είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές.

9. Σουηδία

Η Σουηδία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιδήρου, χαλκού και ξυλείας στην Ευρώπη. Ωστόσο, η βελτίωση των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών έκανε δυνατή την εκμετάλλευση σε μεγαλύτερη κλίμακα του φυσικού πλούτου διαφόρων περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα της ξυλείας και του σιδηρομεταλλεύματος. Η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και η ανάπτυξη της εκπαίδευσης συνέβαλαν στη γρήγορη εκβιομηχάνιση και από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ως σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας αναγνωρίζονται το δίκτυο πληροφοριών και επικοινωνίας καθώς και η ποιότητα των υπηρεσιών logistics και μεταφορών.

10. Γερμανία

Η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στη βαριά βιομηχανία και στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ως πυκνοκατοικημένη χώρα σε κεντρική τοποθεσία στην Ευρώπη και με ανεπτυγμένη οικονομία, η Γερμανία διαθέτει πυκνό δίκτυο και εξαιρετικής υποδομή σε όλα τα μέσα μεταφορών. Τα σημαντικά λιμάνια, αεροδρόμια, οι σύγχρονοι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες και η εκμετάλλευση της παραποτάμιας ναυτιλίας συνηγορούν στο γερμανικό επιχειρηματικό θαύμα.

πηγη