Διπλασιάζονται οι εισφορές των μισθωτών με μπλοκάκι το 2017

20150118033152!OAEE

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

 

Πάνω από ένα στα τέσσερα ευρώ τα οποία εισπράττουν οι μισθωτοί οι οποίοι εργάζονται ταυτόχρονα με μπλοκάκι θα πρέπει να καταβάλλουν μόνο για εισφορές το 2017.

Ο διπλασιασμός των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλλει -σε πολλές περιπτώσεις- αυτή η κατηγορία των πολιτών σε 3 1/2 μήνες από σήμερα -όπως είχε αναδείξει το Capital.gr- προκύπτει από το νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Η κυβέρνηση επέλεξε να πλήξει βάναυσα από 1.1.2017 τους μισθωτούς που αμείβονται παράλληλα με μπλοκάκι (ενώ ήδη καταβάλλουν εισφορές για σύνταξη και ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη) παρά το γεγονός ότι φέτος η οικονομία έχει επιστρέψει στην ύφεση και έχει ήδη επιβληθεί μπαράζ νέων φορο-εισπρακτικών μέτρων (μείωση αφορολόγητου, αύξηση φορολογικών συντελεστών, αύξηση ΦΠΑ), τα οποία έχουν πλήξει κατά κόρον τους επαγγελματίες, αυτούς δηλαδή που θα κληθούν να δώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα για εισφορές.

Πιο συγκεκριμένα με βάση όσα προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου, οι ασφαλισμένοι αυτοί θα επιβαρυνθούν -από ασφαλιστική άποψη – μέχρι και κατά το διπλάσιο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος ο οποίος έχει 10.000 ευρώ ακαθάριστες αποδοχές ετησίως ως μισθωτός σε μία επιχείρηση και άλλα 10.000 ευρώ ακαθάριστες αποδοχές ως επαγγελματίας που εργάζεται με μπλοκάκι σε κάποια άλλη, δεύτερη επιχείρηση.

Για τις αποδοχές του ως μισθωτός ασφαλισμένος στο ΙΚΑ θα συνεχίσει και το 2017 να καταβάλλει -μαζί με τον εργοδότη του εισφορές γύρω 27% ή αλλιώς 2700 ευρώ.

Ο ίδιος ασφαλισμένος θα κληθεί να καταβάλλει εισφορές 13,6% ως επαγγελματίας (6,7% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ ) για τα επιπλέον 10.000 ευρώ τα οποία εισπράττει με μπλοκάκι. Παράλληλα ο 2ος εργοδότης του θα καταβάλλει 13,3% για εισφορές της κύριας ασφάλισης. Συνολικά, δηλαδή ο επαγγελματίας μαζί με τον εργοδότη του θα καταβάλλει 27% επί των ακαθαρίστων αποδοχών του επαγγελματία ή 2700 ευρώ.

Με άλλα λόγια το συνολικό ασφαλιστικό “κόστος” του εν λόγω μισθωτού με μπλοκάκι θα φτάσει τα 5400 ευρώ το 2017 ή θα αφαιρέσει 27% των συνολικών ακαθαρίστων αποδοχών από την επιχείρηση στην οποία απασχολείται ως μισθωτός, αλλά και από την επιχείρηση στην οποία αμείβεται με μπλοκάκι (20.000 ευρώ).

ΠΗΓΗ