Όργιο “σπατάλης” στο ελληνικό δημόσιο, γι αυτό μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι

Όργιο “σπατάλης” στο ελληνικό δημόσιο, γι αυτό μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι

14 Σεπτεμβρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

0a66762d745a169658ce45fe6f627d56

Της Δήμητρας Καδδά

Το ελληνικό δημόσιο έλαβε το 2015 το χάλκινο… “μετάλλιο” αναφορικά με το ύψος των ετήσιων δαπανών του σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στην υπουργική σύνοδο αμέσως μετά το θέμα “Ελλάδα”, κάνει λόγο για δαπάνες στο 55% του ΑΕΠ περίπου, δαπάνες που είναι χαμηλότερες μόνο της Γαλλίας και της Φινλανδίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της “επισκόπησης δαπανών” που έχουν κάνει πολλά κράτη μέλη και επιχειρεί πλέον να διενεργήσει και το ΥΠΟΙΚ με στόχο να τις περιορίσει όπως το ίδιο δηλώνει κατά 10% μέσα στην επόμενη 2ετία.

Ωστόσο, η έκθεση είναι ενδεικτική του πως ασκεί την πολιτική η κυβέρνηση, επιλέγοντας την συνεχή επιβολή νέων φόρων αντί για εξοικονόμηση δαπανών.

Άλλωστε αυτό δείχνουν και τα στοιχεία  για την μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που συνεχίζει να αυξάνεται  κατά 1,5%, την ίδια ώρα που η εισφορο- φοροκαταιγίδα σαρώνει την αγορά.

Τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης

Το θέμα της “επισκόπησης δαπανών” τίθεται επί τάπητος σήμερα στον τρίτο – Μαραθώνιο – γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9μμ. Στο επίκεντρο – σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ – τίθενται σε διαδοχικά ραντεβού η ανάπτυξη, το “νοικοκύρεμα” των δαπανών, αλλά και τα έσοδα και τα νέα φορο-νομοσχέδια, το εργασιακό και το δημόσιο με οι παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που ήδη φέρεται να προκαλούν ενδοκυβερνητικές και όχι μόνο αντιδράσεις.

Η επισκόπηση δαπανών
Η “επισκόπηση δαπανών” (ή αλλιώς spending review) που γίνεται με βρετανική τεχνική βοήθεια, ξεκινά πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού με στόχο σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ Χουλιαράκη που μετέχει στις σημερινές διαπραγματεύσεις “μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό”. Ουσιαστικά η ομάδα που έχει συσταθεί θα πρέπει να “σαρώσει” κρατικές δαπάνες 30 δισ. ευρώ (μισθοδοσίας λειτουργικές) κλπ με στόχο να καταθέσει τις πρώτες της προτάσεις για περικοπές έως κατά 10% φέτος. Από το 2017 στόχος είναι να επεκταθεί στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων.

Ωστόσο, οι θεσμοί στην έκθεση του Ιουνίου βλέπουν την “επισκόπηση” αυτή και ως μία πηγή περικοπών που θα έχει τον ρόλο του “μαξιλαριού” σε περίπτωση φορολογικών αποκλίσεων για να μην ενεργοποιηθεί ο “κόφτης” …

Τα ραντεβού
Το πρώτο ραντεβού σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ αφορά στην Αναπτυξιακή Στρατηγική παρουσία των υπουργών Ε. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, ακολουθεί το θέμα της επισκόπησης των δημοσίων δαπανών και της κοινωνικής πρόνοιας παρουσία του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη.

Μετά στο τραπέζι τίθεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και άλλα φορολογικά θέματα με την παρουσία των κ.κ. Ε. Τσακαλώτου, Τρ. Αλεξιάδη και . Πιτσιλή.

Τα επόμενα δύο σημερινά ραντεβού αφορούν στα Εργασιακά (παρουσία του κ. Γ. Κατρούγκαλου) και στην Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (παρουσία των κ.κ. Χ. Βερναρδάκη και Γ. Χουλιαράκη).

Τα νέα αυτά μέτωπα θα προστεθούν στο μεγάλο “αγκάθι” με τα ονόματα του νέου υπερταμείου, αλλά και στα ανοικτά ενεργειακά πεδία που συζητήθηκαν χθες.

Οι θεσμοί αναχωρούν την Παρασκευή και όπως φάνηκε από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, μετά από κάθε “ραντεβού” τα μέτωπα αποκρυσταλλώνονται. Τα κλιμάκια των δανειστών κάνουν παράλληλα διαδοχικές διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με δεκάδες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, “επιθεωρούν’ και τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και… συσκέπτονται μεταξύ τους καθώς οι διαφορές με το ΔΝΤ φέρεται να παραμένουν.

Ουσιαστικά λαμβάνουν χώρα παράλληλες διαβουλεύσεις για την υποδόση, την δεύτερη αξιολόγηση και τον διπλό προϋπολογισμό του Οκτωβρίου. Και στον Προκρούστη βρίσκονται και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το “πάγωμα” οφειλών, τον ΕΝΦΙΑ και τις ευρύτερες φοροαπαλλαγές του 2017….

Όργιο "σπατάλης" στο ελληνικό δημόσιο, γι αυτό μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι

πηγη