Νέος γύρος λουκέτων στις μικρομεσαίες εταιρίες φέρνουν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές

Νέος γύρος λουκέτων στις μικρομεσαίες εταιρίες φέρνουν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές

11 Μαρτίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

3f3ea0f7ce111eea31714ced8c13bcc5_S

Στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει νέος γύρος λουκέτων στη αγορά
Με «καζάνι» που βράζει μοιάζει ο κλάδος των επαγγελματοβιοτεχνών και των ελεύθερων επαγγελματιών, εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών, που φέρνουν οι προτεινόμενες διατάξεις του Ασφαλιστικού.
Στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει νέος γύρος λουκέτων στη αγορά εξαιτίας των επικείμενων ρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, οι οποίες πραγματικά θα εξοντώσουν τους επαγγελματίες, καθώς πολλαπλασιάζονται οι εισφορές προς τον Ασφαλιστικό τους Φορέα, ενώ στην ουσία «πνίγει» την πρόοδο και την επιχειρηματική ανάπτυξη.
Η πρόβλεψη για τα επικείμενα λουκέτα είναι ανοικτή ισχυρίζεται ο ίδιος, ενώ αυτό που λέει με βεβαιότητα ότι το ισοζύγιο πέρασε αρνητικό έδαφος δηλαδή ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κλείνει σε σχέση με αυτές που ανοίγει είναι υψηλότερος επαναφέροντας εκ νέου αρνητικές συνθήκες στην αγορά, οι οποίες να σημειωθεί είχαν εξαλειφθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Η διαπίστωση είναι οδυνηρή για όσες επιχειρήσεις απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο.
Τα έξοδα ασφάλισης αυξάνονται κατακόρυφα όταν το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
Όσοι πλέον θα έχουν την ατυχία να έχουν ετήσιες αμοιβές 30.000 ευρώ με βάση τους υπολογισμούς των ειδικών το 50% του εισοδήματος θα κατευθύνεται στον Ασφαλιστικό φορέα μαζί με την περίθαλψη που θα υπολογίζεται με συντελεστή 6,7%.
Η παρουσία της εφορίας στη συνέχεια θα κατατάσσει το μισθωτό με βάση τη φορολογική κλίμακα στα επίπεδα των 15.000 ευρώ.
Για εισοδήματα υψηλότερα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και μειώνει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τις εισφορές με την προσδοκία αύξησης των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων παραβλέποντας την καθημερινή οικονομική ζωή διότι θεωρεί «κόκκινη» γραμμή τη μείωση των συντάξεων.
Οι νέοι συντελεστές για εισοδήματα που είναι χαμηλότερα των 10.000 ευρώ δεν θα επιφέρουν σημαντικές οικονομικές αλλαγές.
Ωστόσο όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 5.000 ευρώ ότι θα κερδίζουν από το νέο καθεστώς των εισφορών που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 300 ευρώ θα πηγαίνει σ την εφορία.
Η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ δίνει «μάχη» για την αλλαγή των συντελεστών απέναντι στην κυβέρνηση η οποία αρνείται να απαντήσει στη επιχειρηματολογία της.
Ειδικά για τον συντελεστή του 6,7% που με τον οποίο υπολογίζεται το ποσό που θα πηγαίνει στον τομέα της περίθαλψης αλλάζει με βάση το εισόδημα.
Η πρόταση των ειδικών είναι να καταβάλλεται το ποσό 50 ευρώ το μήνα για την περίθαλψη ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που δηλώνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φορολογικά στοιχεία του 2013 παρουσιάζουν ότι οι 8 στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα στα επίπεδα των 10.000 ευρώ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση «έσβησε» 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 και σήμερα βρίσκονται εν λειτουργία 600.000 εκ των οποίων οι 440.000 θεωρούνται οικογενειακές επιχειρήσεις δηλαδή δεν απασχολούν κάποιο μισθωτό υπάλληλο.
Οι επικείμενες αλλαγές θα πλήξουν αρχικά τις επιχειρήσεις που θα απασχολούν προσωπικό και στις συνέχεια τις οικογενειακές.Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr