Ποιος θα βάλει τα λεφτά στο Mega;

Ποιος θα βάλει τα λεφτά στο Mega;

9 Μαρτίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

MEGA-TV

Το Mega είναι πολύ μεγάλο για να πεθάνει! Αν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι του καναλιού δεν συμφωνήσουν να βάλουν τα χρήματα στην αύξηση κεφαλαίου, υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι για να μπουν στο παιγνίδι. Οι τραπεζίτες δεν ανησυχούν! Τουλάχιστον όχι ακόμη…

Είναι ένα από τα πιο σκληρά επιχειρηματικά παιγνίδια της τελευταίας δεκαετίας. Έχει απ’ όλα! Διαπλοκή, μεγάλα χρέη, σπουδαία ονόματα, πολιτικές ίντριγκες και επιχειρηματικές κόντρες. Πάνω απ’ όλα, όμως, το Mega είναι το μεγάλο κανάλι! Έχει αξία που είναι αδιαμφισβήτητη κι ακούει στο όνομα παλαιές σειρές ή αλλιώς «βιβλιοθήκη».

Οι εκτιμητές υπολογίζουν την αξία της σε 200 εκατ. Κάποιοι περισσότερο συντηρητικοί την υπολογίζουν σε 100. Σε κάθε περίπτωση, η αξία κυμαίνεται μεταξύ των δύο αυτών αριθμών. Κι αυτό αποδεικνύεται! Από τα μεγάλα νούμερα ακροαματικότητας που φέρουν σειρές της περασμένης δεκαετίας! Οι παραγωγές του Mega συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά για το μεγάλο κανάλι.

Την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Έχει προηγηθεί ένα επιχειρηματικό θρίλερ. Αρχικά στην εταιρεία επρόκειτο να βάλει χρήματα ο κ. Ψυχάρης του ΔΟΛ. Στη συνέχεια θα κάλυπταν το ποσό της αύξησης των 15 εκατ. ευρώ οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Μπόμπολας, βάζοντας στην εταιρεία και δύο νέους μετόχους, τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο των Αττικών Εκδόσεων και τον Δημήτρη Μάρη της 24 Media. Κι αυτό το τελευταίο σενάριο δεν προχώρησε, καθώς η πλευρά Μπόμπολα απαίτησε να πάρει άμεσα τα χρήματα που οφείλει το Mega σε εταιρείες παραγωγής του, κάτι που δεν δέχτηκε η πλευρά Βαρδινογιάννη. Η ιδιαιτερότητα με τον κ. Μπόμπολα είναι η εξής: Είναι ένας εκ των μετόχων, αλλά και από τους βασικούς παραγωγούς του καναλιού!

Και φτάσαμε στα χτεσινά γεγονότα που πυροδοτούν πλέον νέες εξελίξεις! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών. Κι οι τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες να σπεύσουν να φυλάξουν την περιουσία τους. Οπότε και οι μέτοχοι πρέπει να πάρουν κι αυτοί με τη σειρά τους μία τελική απόφαση! Είτε θα βάλουν άμεσα τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου, είτε ο έλεγχος του Mega θα περάσει στις τράπεζες.

Το ενδιαφέρον σε όλη αυτήν την ιστορία είναι ότι οι τράπεζες έχουν ήδη προτάσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα ήθελαν να ρισκάρουν για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Μεγάλου καναλιού. Διότι μέσα στον λογαριασμό θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τον επιχειρηματικό κίνδυνο που συνεπάγεται ο διαγωνισμός για τις άδειες. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι ότι δύο προτάσεις προέρχονται από υφιστάμενους παίκτες των media! Ο ένας είναι γνωστός και πετυχημένος εκδότης, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσε τις τράπεζες ότι έχει ήδη βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση στο εξωτερικό! Κι ο άλλος είναι γνωστός επιχειρηματίας που έχει μπει στον χώρο του Τύπου τα τελευταία χρόνια και θα ήθελε να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα media από αυτόν που έχει σήμερα.

Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει λύση στην περίπτωση που οι παλαιοί μέτοχοι δεν βάλουν τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου αυτό είναι κάτι που θα τους αναγκάσει να ανοίξουν τα χαρτιά τους!

Το επόμενο ερώτημα είναι αν φτάνουν τα 15 εκατ. ευρώ της αύξησης. Η απάντηση έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τη διάθεση των τραπεζών να προχωρήσουν σε ένα σημαντικό «κούρεμα». Πράγμα μάλλον δύσκολο στη σημερινή συγκυρία. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο διαχειριστής της νέας εποχής. Αν αυτός είναι πράγματι ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος αυξάνονται. Και πάλι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, αλλά η αγορά θα δώσει σε αυτήν την περίπτωση μία μεγάλη περίοδο χάριτος.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

πηγη