Σαρωτικοί φόρο-έλεγχοι, “χειρουργικές” κατασχέσεις για όσους χρωστούν

Σαρωτικοί φόρο-έλεγχοι, “χειρουργικές” κατασχέσεις για όσους χρωστούν

4 Μαρτίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

0a66762d745a169658ce45fe6f627d56

Του Σπύρου Δημητρέλη

Νέο μοντέλο κατασχέσεων για χρέη προς το δημόσιο επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα για λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο αφήνει στο απυρόβλητο περίπου 6 στους 10 οφειλέτες καθώς λόγω υπηρεσιακών δυσλειτουργιών ή άλλων περιορισμών δεν μπορούν ή δεν λαμβάνονται μέτρα είσπραξης εναντίον τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα φορολογούμενων που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, είτε επειδή διατηρούν υψηλά τραπεζικά υπόλοιπα είτε επειδή έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία, χρωστούν μικροποσά για τα οποία δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για παράδειγμα, δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση κατασχέσεων στις περιπτώσεις που η συνολική οφειλή του φορολογούμενου δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει ασυλία από τις κατασχέσεις για αυτά τα μικροποσά ακόμη και για εύπορους φορολογούμενους!

Στο τραπέζι της ΓΓΔΕ βρίσκεται και όλος ο τρόπος λειτουργίας και διάρθρωσης των εισπρακτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι τα δικαστικά τμήματα των εφοριών και τα τμήματα Εσόδων. Έχει εντοπισθεί ότι οι υπηρεσίες, σε αρκετές περιπτώσεις, κατεβάζουν ρυθμούς στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όταν πιάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο

Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Το νέο σχέδιο που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα κατά πάσα πιθανότητα εντός της επόμενης εβδομάδας θα προβλέπει σημαντική αύξηση σε σχέση με το περυσινό, των αριθμητικών στόχων όσον αφορά τους ελέγχους (προληπτικούς, προσωρινούς, τακτικούς κ.α.)

Ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να δοθεί στους ελέγχους των εύπορων που γίνονται από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), τους τακτικούς ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων που γίνονται από το  Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και τους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά από την Υπηρεσία Είσπραξης και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

πηγη