Καρότο και… μαστίγιο στους μικρομεσαίους στο Ασφαλιστικό

Καρότο και… μαστίγιο στους μικρομεσαίους στο Ασφαλιστικό

4 Μαρτίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

epixeirisi_gr-33

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Το Υπουργείο Εργασίας δίνει υποσχέσεις για ελαφρύνσεις στο ασφαλιστικό των μικρομεσαίων (εκπτώσεις στο χαράτσι 20%, ενημερότητα με καταβολή τρεχουσών εισφορών), αλλά την ίδια στιγμή  προχωρά  σε σκληρά μέτρα, όπως οι κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών και οι απόδοση συντάξεων από 161 ευρώ..

Όλες  οι ελαφρύνσεις που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα ο Υπουργός Εργασίας είναι στο επίπεδο των …προθέσεων, μιας και δεν έχουν ακόμα την έγκριση των θεσμών. Αντίθετα, στο πεδίο του …πραγματικού κόσμου,  επιβαρύνσεις σε βάρος των μικρομεσαίων στο Ασφαλιστικό  αποτελούν ήδη πραγματικότητα.

“Έρχεται” ενημερότητα με καταβολή τρεχουσών εισφορά, αλλά μέχρι τότε … κατασχέσεις

Συγκεκριμένα, ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε προχθές στα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών πως θα δώσει “μάχη” με τους θεσμούς προκειμένου να μπορεί ένας  επαγγελματίας να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, καταβάλλοντας τις τρέχουσες εισφορές (σ.σ. 20% επί του εισοδήματος του) από 1η/1/2017 , παρά τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία μπορεί να έχει. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό σχέδιο, θα μπορούσαν – σ΄αυτήν την περίπτωση- να παγώσουν, να κεφαλαιοποιηθούν και συμψηφιστούν με τη μελλοντική σύνταξη των εν λόγω οφειλετών.

Την ίδια στιγμή, όμως, που ο κ. Κατρούγκαλος, χωρίς ακόμα τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, υπόσχεται αυτή την ενδεχομένως ευεργετική για τους επαγγελματίες παραπάνω ρύθμιση, το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξέδωσε χθες το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του για το 2016 στο οποίο περιλαμβάνονται 11μέτρα δράσης για το στενό  “μαρκάρισμα” των οφειλετών, μεταξύ άλλων με τη συνέχιση των κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων.

Σύμφωνα ,με πληροφορίες του Capital.gr, έχουν ήδη σταλεί πάνω από 3000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες και έχουν κατασχεθεί καταθέσεις 4,5 εκατ. ευρώ. Με μέχρι τέλος του 2016 έως και 80.000 οφειλέτες (επί συνόλου 280.000 που είναι ενταγμένοι στα μητρώα του) θα βρεθούν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ.

Πιθανόν  “χαμηλότερες” εισφορές για …σίγουρα χαμηλότερες συντάξεις 

Παρόμοια “αντίφαση” υπάρχει μεταξύ της εισφοράς 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών για τον κλάδο της κύριας σύνταξης -με ή χωρίς τις εκπτώσεις που έχει αναγγείλει ο κ. Κατρούγκαλος- και των συντάξεων που δίνει ο ΟΑΕΕ.

Από το Υπ. Εργασίας υποστηρίζεται πως όποιος επαγγελματίας δηλώνει έως 12000 ευρώ, θα καταβάλλει αναλογικά λιγότερες εισφορές με το χαράτσι του 20% σε σχέση με το σημερινό σύστημα των κλάσεων. Με το μέτρο αυτό αναμένονται να επιστρέψουν στο ασφαλιστικό σύστημα έως 200.000 επαγγελματίες, τονώνοντας τα έσοδα των ταμείων με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικά οι επιστήμονες ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ εμφανίζονται από το Υπ. Εργασίας ως ιδιαιτέρως ευνοημένοι λόγω των ελαφρύνσεων τις οποίες έχουν λάβει ως υπόσχεση (έως 50% για εισοδήματα εώς 55.000 ευρώ, ειδικό καθεστώς για τα 5 χρόνια ασφάλισης). Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για ελαφρύνσεις και στους επαγγελματίες. Ωστόσο, οι επαγγελματίες δεν θα καταβάλλουν μόνο “λιγότερες” εισφορές, αλλά θα λάβουν και μικρότερη σύνταξη Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η κατώτατη σύνταξη την οποία μπορεί να λάβει ένας “νέος ασφαλισμένος” (μετά την 1η/1/93) στα 62 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης  ξεκινά από τα … 161 ευρώ (προσωρινή) και φτάνει στα 201 ευρώ (ολόκληρη).

πηγη