Σύμβουλος επιχειρήσεων

1 Ιουνίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Τι είναι ο σύμβουλος επιχειρήσεων;

Πολλές φορές καθορίζοντας τους όρους σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον μόνοι μας, είναι λίγο διαφορετικοί από αυτό που είναι πραγματικά. Πώς λοιπόν μπορούμε να καθορίσουμε έναν σύμβουλο; Ένας σύμβουλος είναι το πρόσωπο που συσκέπτεται με έναν άλλο ή άλλους. Ένας σύμβουλος είναι ο εμπειρογνώμονας που καλείται για τις επαγγελματικές ή τεχνικές συμβουλές ή τις απόψεις.

Τι σημαίνει “συμβουλεύομαι ” και “εμπειρογνώμονας” ; Συμβουλεύομαι σημαίνει “επιδιώκω συμβουλές από” κάποιον που ξέρει περισσότερο από εμένα ή κάποιον άλλο για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατάρτισής μας με την γνώση και τις δεξιότητές μας. Αυτό σημαίνει ότι ένας σύμβουλος, εάν είναι πράγματι εμπειρογνώμονας, πρέπει να είναι αποτελεσματικός στην απόκτηση γνώσης και δεξιοτήτων από εμπειρία, ανεξάρτητα από το εάν εκείνη η εμπειρία έχει αποκτηθεί από κατάρτιση ή όχι. Ένας εμπειρογνώμονας είναι κάποιος πολύ επιδέξιος, ο οποίος έχει εκτενή κατάρτιση και γνώση σε έναν ειδικό τομέα.

Εμπειρογνώμονας, εμπειρία, εμπειρικός και πείραμα – αυτές οι λέξεις όλες έχουν στην αγγλική γλώσσα μια κοινή λατινική ρίζα – “experiri”, που σημαίνει να προσπαθήσω, να εξετάσω, να αποδείξω. Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων, είναι λοπόν, προ πάντων ο εμπειρικός, ο οποίος είναι πρόθυμος να δοκιμάσει τα πράγματα για να δει τι συμβαίνει.

Πιό συγκεκριμένα ένας σύμβουλος επιχειρήσεων μαθαίνει για τους πελάτες του, παρατηρώντας τους. Και τελικα αυτό που μαθαίνει για τους πελάτες του το μοιράζεται μαζί τους. Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων είναι κάποιος που βοηθάει τους άλλους να κερδίζουν χρήματα και μαθαίνει από την εμπειρία τους. Ένας πραγματικά καλός σύμβουλος βοηθά επίσης τους πελάτες του να δουν την αξία της εμπειρίας τους.

Οι ακόλουθες ειναι χαρακτηριστικες καταστασεις για να χρειαστει ένας οργανισμός εναν σύμβουλο:

  • Ο οργανισμός δεν έχει καμία πείρα στον τομέα που χρειάζεται.
  • Ο χρόνος που υπάρχει η ανάγκη για σύμβουλο επιχειρήσεων θεωρείται βραχυπρόθεσμος. Για παράδειγμα λιγότερο από ένα έτος, ως γενικό χρόνο έναρξης και λήξης.
  • Οι προηγούμενες προσπάθειες του οργανισμού να ικανοποιήσει τις ανάγκες του δεν ήταν επιτυχείς.
  • Τα μέλη του οργανισμού διαφωνούν συνεχώς για το πώς να συναντήσουν και να φέρουν έναν σύμβουλο για να παρέχει τς γνώσεις του ως ειδικός ώστε έρθουν σε συμφωνία.
  • Οι διευθυντές θέλουν μια αντικειμενική προοπτική από κάποιον χωρίς ισχυρές προκαταλήψεις για τα προηγούμενα και τρέχοντα θέματα του οργανισμού.
  • Ένας σύμβουλος μπορεί να κάνει εργασία που κανένας άλλος δεν θέλει, για να εξασφαλίσει ότι ο οργανισμός έχει σωστά επενδύσει τα χρήματα του ιδρυτή του.
  • Ο οργανισμός θέλει έναν σύμβουλο για να δώσει την αξιοπιστία σε μια απόφαση που έχει ήδη παρθεί και υλοποιηθεί. Αυτή η κατάσταση θεωρείται από πολλούς πεπειραμένους συμβούλους ως ιδιαίτερα ανήθικη.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τα τελευταία χρόνια ο όρος “σύμβουλος επιχειρήσεων” έχει ιδιοποιηθεί για άλλες χρήσεις, για να σημάνει μερικές φορές τη συμβατική σχέση μεταξύ ενός ανθρώπου με τον προηγούμενο εργοδότη του, ή ακόμα και για να αντικαταστήσουν την λέξη “πωλητής”. Εάν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων θέλουν να δείξουν την αξία τους, πρέπει να δώσουν αξία στους πελάτες τους. Τι δίνει λοιπόν ένας σύμβουλος επιχειρήσεων στους πελάτες του; Tρεις περιοχές έχουν προσδιοριστεί:

  • Η πρακτική της διοικητικής γνωμοδότησης
  • Η πρακτική της διοίκησης
  • Η πρακτική των ειδικοτήτων γνωμοδότησης.

Υπάρχουν επίσης άλλοι παράγοντες που διακρίνουν τους συμβούλους :

  • διανοητική ικανότητα
  • η άποψη που φέρουν ως “ξένοι” δηλαδή άνθρωποι εκτός της επιχείρησης
  • ο χρόνος – για το λόγο ότι ένας πελάτης μπορεί να προσλάβει συμβούλους επιχειρήσεων

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η παροχή διοικητικών συμβουλών είναι μια τέχνη και όπως τις παραδοσιακές τέχνες, αναπτύσσεται με την πρακτική εμπειρία. Κανένας δεν έγινε ειδικός κατασκευαστής γραφείων απλά με την ανάγνωση των βιβλίων πάνω στο θέμα. Ετσι λοιπόν κανένας δεν μπορεί να είναι πλήρως ικανός διοικητικός σύμβουλος χωρίς εμπειρία στην υλοποίηση εργασιών. Στο ξεκίνημά του ως επαγγελματίας σύμβουλος επιχειρήσεων ο νεοφερμένος θα εργαστεί κάτω από την καθοδήγηση των πιό πεπειραμένων συναδέλφων του. Καθώς ο χρόνος θα περνά, μπορεί να διαχειριστεί προγράμματα αυξανόμενης κλίμακας, ίσως πουλώντας αρχικά τις εργασίες του. Τέλος, ένας σύμβουλος επιχειρήσεων θα είναι αρμόδιος για ένα κέντρο κέρδους ή μια ολόκληρη επιχείρηση.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Η επιχείρηση γνωμοδότησης στηρίζεται στην προσωπική επαφή με τον πελάτη και οι σύμβουλοι είναι μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων. Αυτό απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο ατομικών δεξιοτήτων από τον σύμβουλο επιχειρήσεων για παράδειγμα την ικανότητά του να επικοινωνεί σωστά, προφορικά και γραπτά, να παίρνει γρήγορες και σωστές αποφάσεις και να εργάζεται με προσωπικά κίνητρα. Ο πελάτης ο οποίος σε κάθε περίπτωση έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε επαγγελματικές συμβουλές, θα θέλει να έχει την εξασφάλιση ότι προσλαμβάνει ένα δημιουργικό μυαλό.Κάποιον που προβλέπει την ύπαρξη προβλημάτων και τα λύνει προκαταβολικά, και όχι αντιδρώντας στις εμφανείς και προβλέψιμες πιέσεις. Κάποιον που να προσφέρει πρακτικές και όχι θεωρητικές λύσεις.

ΠΗΓΗ