Εισφορά από 10% και σύνταξη από 192 ευρώ στους αγρότες

Εισφορά από 10% και σύνταξη από 192 ευρώ στους αγρότες

22 Φεβρουαρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

laiki-agora

Του  Δημήτρη Κατσαγάνη

Κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες η κυβερνητική πρόταση προς τους αγρότες φαίνεται πως θα  περιλαμβάνει ως προς το ασφαλιστικό κομμάτι της (η οποία διαμορφώθηκε μετά από σχέδιο που κατέθεσε το Υπ. Εργασίας και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης), τρία βασικά σκέλη:

· Εισφορά 10% (ή 12%) στο εισόδημα τους υπέρ του κλάδου της κύριας σύνταξης για την περίοδο 2017-18 (ή το 2017-2019), εισφορά 15% την περίοδο 2019-20 (ή το 2019-2021) και μετάβαση στην εισφορά 20% το  2022 . Υπενθυμίζεται πως το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει εισφορά 10% μόνο για το 2016, ενώ για το 2017 προέβλεπε συντελεστή 14%, το 2018 συντελεστή 17% και το 2020 συντελεστή 20%.

· Κάθε ασφαλισμένος του ΟΓΑ θα έχει δικαίωμα να επιλέγει ασφαλιστική κλάση (10%,15% ή 20%) με την προϋπόθεση πως η εθνική (για 15 χρόνια ασφάλισης) ή αναλογική σύνταξη ( για πάνω από 15 χρόνια ασφάλισης) θα είναι ανάλογη με το κλάση της ασφαλιστικής εισφοράς την οποία θα επιλέξει. Έτσι πχ όποιος επιλέξει συντελεστή 10% θα λάβει εθνική σύνταξη 192 ευρώ (ή 230 ευρώ με συντελεστή 12%), όποιος επιλέξει συντελεστή 15% θα λάβει εθνική σύνταξη 288 ευρώ και όποιος επιλέξει συντελεστή 20% θα λάβει εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σημειώνεται πως το ασφαλιστικό προσχέδιο δεν προέβλεπε καμία αναλογία εισφορών – εθνικής σύνταξης.

· Πιθανή διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ εντός του κυοφορούμενο Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για μία τουλάχιστον  μεταβατική περίοδο περίπου 1-1,5 χρόνο (σ.σ. μέχρι 31.12.2017). Σημειώνεται πως το ασφαλιστικό προσχέδιο προβλέπει ένταξη του ΟΓΑ όπως και όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης και πρόνοιας στον ΕΦΚΑ με την ταυτόχρονη απώλεια της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας τους.

Αισιόδοξος για συμφωνία με αγρότες και θεσμούς ο Κατρούγκαλος

Προχθές ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως μέχρι την 27η Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση και άρα, να έχει ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως “από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι εταίροι, πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο”, πρόσθεσε.

“Είμαι αισιόδοξος, χωρίς να αναιρώ το γεγονός ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει σύντομα θετικά, γιατί όλοι – και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και ανέδειξε την σημασία που αποδίδει στην στήριξη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί μόνιμη Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την διαπραγμάτευση. “Θέλουμε να υπάρχει ο μεγεθυντικός φακός του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε μας και στους εταίρους μας. Έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνολικά και του προέδρου της Τόμας Χέντελ”, με τον οποίο στην Θουριγγία συζητήθηκε και η συνέχιση της αποτελεσματικής αυτής συνεργασίας.

Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Κατρούγκαλος αναφορικά και με τη επικείμενη σημερινή συνάντηση  του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών. “Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία”, τόνισε.

ΠΗΓΗ