Με τι ποινές κινδυνεύουν όσες επιχειρήσεις δεν δέχονται κάρτες

201507020639479928

Με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, κλείσιμο της επιχείρησης ακόμα και με φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι αρνούνται να δεχτούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.

Από τον περασμένο Ιούλιο με την επιβολή των capital controls αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και παράλληλα υπήρξαν πολλές καταγγελίες για επιχειρήσεις οι οποίες ήταν εφοδιασμένες με τα αναγκαία μηχανάκια, αλλά δεν δέχονταν κάρτες.

Αν και το ΥΠΟΙΚ έχει πει από τον Δεκέμβριο πως οι μόνες αποδείξεις που θα χτίζουν το αφορολόγητο θα είναι αυτές με το πλαστικό χρήμα, ωστόσο ακόμη τα καταστήματα δεν διαθέτουν ειδικά μηχανήματα με αποτέλεσμα οι πολίτες να «χάνουν» παραστατικά.

Τα βαριά πρόστιμα για τη μη αποδοχή καρτών

Πιο αναλυτικά, πρόστιμα περιμένουν όσους επιχειρηματίες δεν δέχονται κάρτες και θα ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και θα φτάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις στις ποινές θα περιλαμβάνεται κλείσιμο της επιχείρησης για 3 μήνες έως έναν χρόνο αλλά και ποινή φυλάκισης ως και έξι μήνες, σύμφωνα με το Έθνος.

Ποιες κυρώσεις προβλέπονται

  • Επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. Το ανώτατο ποσό του προστίμου διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου
  • Κλείσιμο της επιχείρισης από 3 μήνες έως 1 χρόνο
  • Ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες
  • Η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που υποβάλλονται στη ΓΓ Καταναλωτή αν δεν το κάνει κινδυνεύει με πρόστιμο 500-5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τις 50.000 ευρώ

Ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζει η Εφορία

Με βάση τη ρύθμιση που λέγεται ότι προωθείται η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου ως και 2.100 ευρώ από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ. Ουσιαστικά για το αφορολόγητο οι πολίτες θα κληθούν να καταθέσουν στην φορολογική τους δήλωση ποσά ίσα με το 10% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.

ΠΗΓΗ