Goldman Sachs: Πώς θα κινηθούν οι μετοχές το 2016

Goldman Sachs: Πώς θα κινηθούν οι μετοχές το 2016

26 Νοεμβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

9481D04E2064306F5E657D4CE6EC5ED8

Το 2016 δεν θα έχει πολλά να προσφέρει στους επενδυτές μετοχών, εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs, επισημαίνοντας σε έκθεσή τους πως η επόμενη χρονιά θα κλείσει για τον δείκτη S&P 500 στα ίδια επίπεδα όπου θα κλείσει το τρέχον έτος: «κολλημένος» στα επίπεδα των 2.100 μονάδων, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αυξανόμενων αμερικανικών επιτοκίων, με την διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους να τερματίζεται, με την αγορά αποπροσανατολισμένη και τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο οίκος εκτιμά ότι η αγορά θα εμφανίζεται αδύναμη, σε ένα περιβάλλον ενισχυόμενων, ωστόσο, θεμελιωδών μεγεθών. Το ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί με ρυθμό 2,2% τόσο το 2016 όσο και το 2017, ενώ τα εταιρικά κέρδη θα σημειώσουν 10% αύξηση αλλά με ένα «πλαφόν» στα περιθώρια της τάξεως του 9,1%.

Η τιμή-στόχος που δίνει η GS για τον S&P 500 αντανακλά μια πτώση του δείκτη P/E στο 16,2x.

Βασική εκτίμηση της Goldman Sachs είναι πως η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια το Δεκέμβριο, δηλαδή πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένει η αγορά, και θα συνεχίσει να τα αυξάνει σταθερά τα επόμενα χρόνια.

«Από πολλές απόψεις, το 2016 θα είναι ένα déjà vu» αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Μεταξύ άλλων, προσδιορίζουν ως αβεβαιότητες: α) το ενδεχόμενο τα επιτόκια να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία σε σχέση με το βασικό τους σενάριο, β) την πιθανότητα ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης να είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 3,5% που προβλέπουν οι ίδιοι, γ) τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και δ) τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τι θα κάνει την αγορά να συνεχίσει να κινείται;

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών εκ μέρους αμερικανικών εισηγμένων θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν, γεγονός που θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα απέναντι στην επιφυλακτικότητα των μικροεπενδυτών, οι οποίοι θα διστάζουν να επενδύσουν σε μια ρευστή αγορά.

Από την πλευρά των επενδυτών θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να εντοπίσουν εταιρείες που μπορούν να επωφεληθούν σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, καθώς το δολάριο θα ισχυροποιείται.

Βασικές επενδυτικές στρατηγικές

Κατά την πρόβλεψη της Goldman Sachs, οι βασικές επενδυτικές στρατηγικές που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι επενδυτές είναι ότι:

– εισηγμένες με ισχυρούς ισολογισμούς θα υπεραποδώσουν σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων

– εταιρείες με υψηλές πωλήσεις στις ΗΠΑ θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με εισηγμένες που έχουν μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό

– οι μετοχές εταιρειών που θα μπορούν να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους, θα ανταμείβονται.

Ο οίκος εκφράζει προτίμηση για κυκλικές μετοχές, έναντι αμυντικών, και εκτιμά ότι οι τίτλοι εισηγμένων με υπερ-υψηλή κεφαλαιοποίηση θα υπεραποδώσουν τόσο έναντι της μεγάλης όσο και της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Μεταξύ των top picks της GS περιλαμβάνονται οι μετοχές των Amazon, Estee Lauder, Marathon Petroleum, U.S. Bancorp, Amgen, 3M, Adobe Systems, Vulcan Materials και Verizon Communications.

πηγη