Προς Κύπρο και Βουλγαρία λοξοκοιτούν 15 χιλ. επιχειρήσεις

Προς Κύπρο και Βουλγαρία λοξοκοιτούν 15 χιλ. επιχειρήσεις

5 Νοεμβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εάν σήμερα μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας αποφασίσει να μεταναστεύσει στην Κύπρο τότε για 5 χρόνια, μεταξύ των άλλων κινήτρων, θα απολαμβάνει 50% μειωμένη φορολογία στο προσωπικό εισόδημα, χώρια βεβαίως τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την αντιμετώπιση του επιχειρείν κλπ. Το θέμα της μετανάστευσης των επιχειρήσεων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τις εργασίες του χθεσινού πολυσυνεδρίου Capital & Vision, με τους συμμετέχοντες να εισφέρουν ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία που αφορούν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων ιδιαίτερα των εξαγωγικών, υπό καθεστώς φορολογικής και χρηματοδοτικής ασφυξίας καθώς και έλλειψης ρευστότητας.

Για παράδειγμα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης αποκάλυψε ότι υπάρχουν περί τις 15 χιλιάδες έτοιμα επιχειρηματικά κελύφη, τα οποία βρίσκονται ένα στάδιο πριν την ενεργοποίηση σε Βουλγαρία (10 χιλιάδες) και σε Κύπρο (5 χιλιάδες). Οι περιπτώσεις αυτές των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που είτε μεταναστεύουν ή αποκτούν μια δεύτερη παράλληλη δραστηριότητα στο εξωτερικό, δεν αφορούν πλέον μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, που επιχειρούν να βρουν λύση στη δύσκολη εξίσωση που έχει βάλει η κυβέρνηση στο εγχώριο επιχειρείν και η οποία περιλαμβάνει πέρα από τα γνωστά προβλήματα της υπερφολόγησης και της γραφειοκρατίας, το ασταθές περιβάλλον, τα capital controls και την πρακτική αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης των επιχειρήσεων, από την περιοχή της Β. Ελλάδας προς χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα προς τη Βουλγαρία επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Καραβασίλης.

Παρά τα προβλήματα εμείς δεν εξετάζουμε την μεταφορά της έδρας μας, ανέφερε από την πλευρά του ο Άρης Κεφαλογιάννης της Gaea, μιας ιδιαίτερα εξωστρεφούς επιχείρησης που εστιάζει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, τυποποιώντας και διαθέτοντας στο εξωτερικό διατροφικά προϊόντα όπως λάδι και ελιές, σε εξαιρετικά ελκυστικές και καινοτόμες συσκευασίες. “Ωστόσο εάν η έδρα μας βρισκόταν στην Ιταλία, τότε είναι βέβαιο ότι ο τζίρος μας θα ήταν διπλάσιος, το ελληνικό brandname έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα τους τελευταίους μήνες” πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, τον οποίον η επιβολή των capital controls τον βρήκε στη Νέα Υόρκη και έκτοτε ο ίδιος και οι συνεργάτες του αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμο προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει να είναι συνεπής προς τους πελάτες και τους προμηθευτές της.

Πρέπει να υπάρξει προχωρήσει τάχιστα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος έδωσε και μια άλλη διάσταση της συνεισφοράς του επιχειρηματικού κόσμου στο τραπεζικό σύστημα, αφού αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις είναι οι μόνες που όχι μόνο διατηρούν τις καταθέσεις τους αλλά επιπλέον φέρνουν νέο χρήμα.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που έδωσαν χθες οι εκπρόσωποι του επιχειρείν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι εξωστρεφείς και εξαγωγικές, μετά την επιβολή των capital controls αλλά και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα φορολογικά και λοιπά βάρη, είναι μελανή. Θα χρειαστεί χρόνος, υποστήριξη και το κυριότερο γρήγορα και άμεσα μέτρα για να αναστραφεί η τάση και να δημιουργηθεί εκ νέου κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως στο Capital & Vision του 2016, όπως χαριτολογώντας είπε ο κ. Μίχαλος, πιθανόν να υπάρχουν μόνο πολιτικοί και όχι επιχειρηματίες…

ΠΗΓΗ