Αυτόματος «κόφτης» στις 100 δόσεις για χρέη

13 Οκτωβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Ακόμα και κάτω από τις 50 θα μειωθούν οι δόσεις σε πολλούς φορολογουμένους

Picture 0 for Αυτόματος «κόφτης» στις 100 δόσεις για χρέη

Αυτόματο ψαλίδισμα του αριθμού των δόσεων για οφειλέτες του Δημοσίου με καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο ύψος θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

 

Ακόμα και κάτω από τις 50 θα μειωθούν οι δόσεις σε πολλούς φορολογουμένους, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, όταν εφαρμοστούν τα νέα κριτήρια, ενώ όσοι οφείλουν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την αύξηση του επιτοκίου σε 5% από 3%.

Ταυτόχρονα, βγαίνουν εκτός ρύθμισης όσοι αφήνουν απλήρωτους ή χωρίς διακανονισμό νέους φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνεται το επιτόκιο στο 5% από το 3%, ενώ για να αποφύγουν την επιβάρυνση από το επιτόκιο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 5.000 ευρώ θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

 

Ειδικότερα, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (ύψος εισοδήματος, αξία ακίνητης περιουσίας, ύψος καταθέσεων στις τράπεζες κ.ά.) θα κρίνονται από τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν να την εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις.

 

Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, δεν μπορεί ένας οφειλέτης να έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό με 200.000 στην τράπεζα και να λέει «είμαι στις 100 δόσεις και θα πληρώνω την οφειλή μου σε 100 δόσεις». Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με τα νέα κριτήρια πολλοί φορολογούμενοι θα δουν τις δόσεις τους να πέφτουν ακόμα και κάτω από τις 50.

 

Επίσης, με τις επερχόμενες αλλαγές θα χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

 

Ετσι, όσοι άφησαν ή θα αφήσουν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός, εκτός αν υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία.

 

Η ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται ακριβότερη, καθώς αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.

 

Για φορολογουμένους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

 

• Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

• Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

 

• Το ετήσιο εισόδημά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος τα κάτωθι δικαιολογητικά, για να τύχουν της εξαίρεσης:

 

• Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Φορολογικού έτους 2014 (Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014).

 

• Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης (Ε9).

 

• Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α. φορολογικού έτους 2014).

 

Αν ο οφειλέτης δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε αυτομάτως αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, καθώς θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

 

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ, ενώ η εξόφληση του χρέους του μέχρι σήμερα είναι άτοκη, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά η οφειλή του επιβαρύνεται με 250 ευρώ σε ετήσια βάση.

 

ethnos.gr ΠΗΓΗ