Πώληση για λογαριασμό τρίτου

22 Απριλίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Επιχείρηση Α αποθηκεύει (παρακαταθήκη) εμπορεύματα κυριότητας τρίτου Β (διακίνηση με Δ.Α. παρακαταθήκης) και εν συνεχεία η Α τα πωλεί για λογαριασμό του Β (χονδρική και λιανική). Η επιχείρηση Α εκδίδει τα στοιχεία της μηχανογραφικά με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό. Τι παραστατικά πρέπει να εκδίδει η Α και πως πρέπει να ενημερώνει τον Β για τις πωλήσεις αυτές? Ενημερώστε με για όλο το κύκλωμα των πωλήσεων για λογαριασμό τρίτου (ενέργειες της Α καθώς και της Β).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για τις πωλήσεις μέσω αντιπροσώπου συνήθως εκδίδεται εκκαθάριση, βάσει των διατάξεων της παρ. 12, του άρθρου 8, του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ, βλ. και Πολ. 1003/2015). Το στοιχείο αυτό υποκαθιστά το τιμολόγιο πώλησης της επιχείρησης που κατέχει τα πωληθέντα αγαθά προς τον αντιπρόσωπο. Επιπλέον, για τις πωλήσεις που ο αντιπρόσωπος πραγματοποιεί για λογαριασμό του εντολέα, τα αναγκαία παραστατικά (αποδείξεις ή τιμολόγια κατά περίπτωση)

εκδίδονται από τον πρώτο. Είναι προφανές ότι οι πωλήσεις που πραγματοποιούνται από τον αντιπρόσωπο δεν αποτελούν έσοδα για τον ίδιο, αλλά για τον εντολέα (στην προκειμένη περίπτωση είναι η επιχείρηση Β). Η σχετική ενημέρωση και εγγραφή στο βιβλία του εντολέα γίνεται με την παραλαβή της εκκαθάρισης, η οποία θα πρέπει να εκδίδεται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Από τη μεριά του αντιπροσώπου, οι πωλήσεις των αγαθών της επιχείρησης Β, είναι σκόπιμο να καταχωρίζονται στα βιβλία του (εφόσον εφαρμόζει το απλογραφικό σύστημα) σε χωριστή στήλη ως «έσοδα για λογαριασμό τρίτου». Άλλωστε με την έκδοση της εκκαθάρισης τα ποσά των πωλήσεων μαζί με τον αναλογούντα ΦΠΑ, θα πρέπει να αποδοθούν στον εντολέα, αφού προηγουμένως η επιχείρηση Α παρακρατήσει το ποσό της προμήθειάς της καθώς και τον ΦΠΑ αυτής. Η προμήθεια που τελικώς απομένει στον αντιπρόσωπο αποτελεί, επί της ουσίας, το έσοδο αυτού από τις πωλήσεις που πραγματοποιεί. Συνεπώς, η εν λόγω αμοιβή είναι εκείνη που θα περιληφθεί στις οικείες φορολογικές δηλώσεις (ΦΠΑ, εισοδήματος, καταστάσεις ΜΥΦ κ.λπ.) και όχι τα έσοδα για λογαριασμό τρίτου. Τονίζεται δε ότι για τις λιανικές πωλήσεις είναι απαραίτητη η χρήση φορολογικού μηχανισμού ή ταμειακής μηχανής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12, παρ. 8 του ως άνω νόμου. Μέσω των συστημάτων αυτών μπορεί να εκδίδονται προαιρετικά και τα λοιπά φορολογικά στοιχεία του αντιπροσώπου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η διαδικασία και η έννοια της παρακαταθήκης δεν αναφέρονται ρητά στα ΕΛΠ, πέραν της ως άνω διάταξης της παραγράφου 12, του άρθρου 8, όπου προβλέπεται η έκδοση εκκαθάρισης.

πηγη