Με το veto της Αθήνας ο Βαρουφάκης ανακάλεσε την συμφωνία στο Eurogroup – Αυξάνεται η πίεση έως τις 16/2 ειδάλλως χάος

12 Φεβρουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορική ευθύνη να πετύχει μια βέλτιστη λύση για την Ελλάδα χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία

Σε αδιέξοδο κατέληξε το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Γ. Βαρουφάκη διαφώνησε στην πρόταση της Γερμανίας στο κοινό ανακοινωθέν να περιλαμβάνει την φράση…παράταση του μνημονίου…ενώ αρχικώς είχε συμφωνήσει.
Με βάση πληροφορίες όμως που επικαλούνται τα διεθνή μέσα όπως FT υπήρξε μια δραματική ανατροπή την τελευταία στιγμή στο έκτακτο Eurogroup.
Με βάση πληροφορίες οι 18 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Μάλιστα ορισμένοι ΥΠΟΙΚ όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble είχαν εγκαταλείψει το κτίριο όπου διεξάγετο το Eurogroup.
Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που θα έφερε την υπογραφή και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες .
Μόλις υπήρξε συμφωνία,  τα περισσότερα μέλη του Eurogroup άρχισαν να αποχωρούν.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν ότι Βαρουφάκης αποφάσισε να ενημερώσει τηλεφωνικά την Αθήνα για το τι είχε συμφωνήσει και αμέσως η ελληνική κυβέρνηση έβαλε veto. 
Εφόσον αυτό ισχύει θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει τι ακριβώς είχε συμφωνήσει ο Γ. Βαρουφάκης.
Ισχύει ότι είχε συμφωνήσει στο μεγαλύτερο μέρος των μνημονικών δεσμεύσεων;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως μέσω του λογαρισμού του στο twitter απάντησε ότι είναι απρεπής η προσέγγιση αυτή και προφανώς την διάψευσε την πληροφορία αυτή.

Το αδιέξοδο

Το έκτακτο Eurogroup – μετά από όλα αυτά – δεν κατέληξε σε συμφωνία και δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν και πλέον οι κρισιμότατες διαπραγματεύσεις μεταφέρονται στην Σύνοδο Κορυφής σήμερα 12 Φεβρουαρίου και βεβαίως στις 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup.
Προφανώς σε κάποια επιμέρους ζητήματα οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup ήταν διαλλακτικότεροι.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πρωτίστως έντονα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε ακολουθήσει την θεσμική διαδικασία ενημέρωσης όλων των υπουργών οικονομικών, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.
Το κυριότερο όλων όμως που οδήγησε και στην αποτυχία συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup η απαίτηση της Γερμανίας – και όχι μόνο – στο κοινό ανακοινωθέν να υπάρξει ρητή δέσμευση για παράταση του μνημονίου.
Είχαν προηγηθεί διαρροές ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν με την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος, ωστόσο η επιμονή της Γερμανίας και άλλων χωρών να ζητούν να υπάρχει ειδική αναφορά στην παράταση του μνημονίου, μπλόκαρε την «αρχική συμφωνία».
Το παράδοξο πάντως είναι ότι με βάση τις διαρροές που είχαν υπάρξει φερόταν η ελληνική αντιπροσωπεία να έχει δεχθεί σημαντικό μέρος των παραμέτρων του μνημονίου….που ωστόσο διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ παρουσίασε την πρόταση της Ελλάδος που περιλαμβάνει την συμφωνία γέφυρα η οποία δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από το Eurogroup.
Το πιο ουσιώδες στοιχείο είναι ότι αν η ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα δεν καταφέρει στην Σύνοδο κορυφής σήμερα 12 Φεβρουαρίου του 2015 να πετύχει πολιτική συμφωνία που σημαίνει να αμβλυνθούν οι απαιτήσεις της Γερμανίας, είναι σχεδόν αδύνατο η Ελλάδα να καταφέρει να πετύχει συμφωνία στο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
Στο τακτικό Eurogroup η Ελλάδα ή θα δεχθεί το μνημόνιο με ορισμένες αλλαγές π.χ. αντικατάσταση της Τρόικα και βεβαίως ρήτρες ανάπτυξης ή θα υπάρξει ρήξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πιστωτική ασφυξία.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπλοφάρει με την στρατηγική της σύγκρουσης.
Προσπαθεί να πετύχει το βέλτιστο των στόχων που έχει θέσει και η αποτυχία συμφωνίας εντάσσεται σε μια στρατηγική διαπραγματευτική.
Η Γερμανία απαίτησε να παραταθεί το μνημόνιο και να παραμείνει η Τρόικα ως εποπτικός μηχανισμός.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το δυσμενές αποτέλεσμα και δεν είναι τυχαίο ότι αντί παράτασης του μνημονίου ζήτησε αντικατάσταση του προγράμματος με ένα σχέδιο γέφυρα.
Η ουσία όμως παραμένει η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των μνημονικών δεσμεύσεων.
Όμως αν πρυτανεύσει ο παραλογισμός της σύγκρουσης τότε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει προσφέρει θετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Προφανώς και χρειάζονται δομικές αλλαγές στο μνημόνιο που έχει αποτύχει, όμως δεν μπορεί η Ελλάδα να εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ πιστωτικής ασφυξίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου και παρέλθει η 28η Φεβρουαρίου η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA αλλά για να ασκήσει σκληρότατη πίεση θα μπορούσε να βάλει όριο στην γραμμή ELA.
Σε μια τέτοια περίπτωση και με τις εκροές καταθέσεων να αποτελούν δομικό πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οικονομία και τράπεζες θα καταλήξουν σε πιστωτική ασφυξία σενάριο τουλάχιστον καταστροφικό.
Η Ελλάδα αν βρεθεί σε πιστωτική ασφυξία δεν θα μπορεί να διαπραγματευτεί, θα έχει αποδυναμώσει πλήρως την διαπραγματευτική της θέση και οποιαδήποτε εξέλιξη θα είναι πιθανή.
Η χώρα θα έχει βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά.
Ευελπιστούμε τόσο η Ευρώπη να υπαναχωρήσει όσο και η Ελλάδα ώστε να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

H πρόταση της Ελλάδος στο Eurogroup

Αναλυτικά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κατά  το Bloomberg

To πρόγραμμα – γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και ακολούθως νέο Συμβόλαιο από 1ης Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διατηρήσει τον ενισχυμένο εποπτικό του ρόλο. Με την εξάμηνη συμφωνία η κυβέρνηση βρίσκει διέξοδο στη ρευστότητα που είχε περιοριστεί αισθητά μετά την δυναμική απόφασης της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή του πολύτιμου αυτού οξυγόνου.
Το πρόγραμμα – γέφυρα θα είναι μία νέα συνταγή που θα περιλαμβάνει το 70% των δεσμεύσεων του υφιστάμενου Μνημονίου και το υπόλοιπο 30%, που η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «τοξικό κομμάτι» θα αντικατασταθεί με 10 μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τον Φορολογικό Κώδικα και της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Την συγκεκριμένη πρόταση θα υποστηρίξει στο Eurogroup o επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, που χθες το βράδυ είχε δείπνο κεκλεισμένων των θυρών με Γιάννη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.
Μάλιστα, ο Ανχελ Γκουρία φέρεται να συμφώνησε στη δημιουργία μιας νέας εργαλειοθήκης υπό την ονομασία «Τailor Μade» για την Ελλάδα ρίχνοντας στον Καιάδα το περιβόητο «Τoolkit».
2. Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ει δυνατόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης.
Έτσι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3% του ΑΕΠ φέτος, χαμηλώνει το ανώτερο στο 1,5% του ΑΕΠ που φαίνεται να κλείνει για το 2014 ( για την ακρίβεια στο 1,49% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει ότι για φέτος εξοικονομούνται 3 δις. ευρώ για κοινωνική πολιτική.
3. Ελάφρυνση του χρέους μέσα από ένα «μενού» από ανταλλαγές ομολόγων (swaps).
Η πρόταση να ανταλλαγούν τα ακούρευτα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 6,67 δις. ευρώ με νέα άληκτα ομόλογα (perpetual bonds) παραμένει στο τραπέζι, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν την απορρίπτουν.
Εφόσον συμβεί αυτό η Αθήνα παίρνει «ανάσες» και οι μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες με το νέο Πρόγραμμα στήριξης της χώρας από την 1η Σεπτεμβρίου.
4. Μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Με αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση κατά 8 δις. ευρώ του «στοκ» των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων που σήμερα κυμαίνεται στα 14,7 δισ. ευρώ, την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και ένα μέρος από περί τα 5,3 δις. ευρώ από την τελευταία δόση ευρώ.

www.bankingnews.gr