Το «μεγάλο κόλπο» με το κοινωνικό μέρισμα – Έρχεται δεύτερος γύρος διανομής

5 Μαΐου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Έναν επικοινωνιακό άσσο στο μανίκι της φαίνεται ότι κράτησε η κυβέρνηση κάνοντας τους υπολογισμούς της για το «κοινωνικό μέρισμα». Από το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, έχει «παρακρατήσει» κονδύλι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει και… δεύτερο γύρο διανομής. Ποιοι θα λάβουν μέρος σε αυτή τη δεύτερη μοιρασιά;

 

Ας θυμηθούμε πώς επρόκειτο να μοιραστεί το μέρισμα:

Από τα 525 εκατ. ευρώ, για μέρισμα αυτό καθ’ αυτό επρόκειτο να διατεθούν τα 450 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην πληρωμή του «500άρικου» στους ένστολους, στη χρηματοδότηση του προγράμματος παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και στην ενίσχυση των αστέγων.

Με τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για την διανομή του μερίσματος (εξαίρεση των φιλοξενούμενων από το δικαίωμα υποβολής αίτησης αλλά και εξέταση του εισοδηματικού κριτηρίου με τον συνυπολογισμό και των εισοδημάτων του φιλοξενούμενων) προκύπτει από έγκυρες πληροφορίες ότι ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να μοιραστούν 450 εκατ. ευρώ αλλά 390 εκατ. ευρώ. Που πάνε τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ; Στους μακροχρόνια ανέργους. Με το που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ότι προχωρήσει στη διάθεση μερίσματος σε όσους μακροχρόνια ανέργους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτή τη φορά όμως, θα ληφθούν υπόψη όχι τα εισοδήματα του 2012 όπως συμβαίνει για όλους, αλλά τα εισοδήματα του 2013, δηλαδή αυτά που θα εμφανιστούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Εννοείται ότι ο μακροχρόνια άνεργος που θα έχει ήδη εισπράξει από τώρα το κοινωνικό επίδομα, δεν θα μπει για δεύτερη φορά στη …μοιρασιά

Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να το έχουν παρακάνει με τα κριτήρια και τελικώς, στον πρώτο γύρο να μην διατεθούν καν τα 390 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν, έχουν υποβληθεί περίπου 800.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί λιγότερες από τη μία στις τρεις (περίπου 265.000 συνολικά). Αυτοί οι 265.000 αναμένεται να εισπράξουν το επίδομά τους (περίπου 172 εκατ. ευρώ) μέχρι τις 10 Μαίου. Θα ακολουθήσει δεύτερη διανομή στις 10 Ιουνίου η οποία θα περιλαμβάνει τις εγκεκριμένες αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι τις 30 Μαίου ενώ η τελευταία διανομή θα γίνει στις 10 Ιουλίου με τις αιτήσεις όλων όσων καταθέσουν μέχρι την τελευταία ημέρα υποβολής της αίτησης που είναι η 30η Ιουνίου.

Το αν θα υπάρξει χαλάρωση των κριτηρίων ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, είναι κάτι που θα ανακοινωθεί μετά το τέλος Ιουνίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να λάβει οποιαδήποτε απόφαση πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

ΠΗΓΗ