Ο «καυτός» Φλεβάρης –Όλες οι ημερομηνίες κλειδιά στις οποίες θα κριθεί το μέλλον της χώρας

2 Φεβρουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Ο «καυτός» Φλεβάρης –Όλες οι ημερομηνίες κλειδιά στις οποίες θα κριθεί το μέλλον της χώρας

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι σήμερα ξεκινάει ένας από τους κρισιμότερους μήνες στην ιστορία για τη χώρα. Από τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό, από τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, από τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σύνοδος Κορυφής, Eurogroup, ΔΣ ΕΚΤ) θα κριθεί εν πολλοίς η επόμενη ημέρα για τη χώρα. Από τα «ραντεβού» που έχουν ήδη προγραμματιστεί και ανακοινωθεί, προκύπτει ότι οι εξελίξεις θα είναι πυκνές και σημαντικές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας

 

Με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών, είναι πολύ πιθανό ότι ο κατάλογος των συναντήσεων και των γεγονότων να εμπλουτιστεί ή να τροποποιηθεί. Προς το παρόν, τα σημαντικότερα γεγονότα έχουν ως εξής:

01/02: Για τις 18:00 σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του MichelSapinενώ μια ώρα αργότερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας EmmanuelMacron.

02/02: Βαρουφάκης και Τσακαλώτος θα συναντηθούν στις 13:00 ώρα Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας GeorgeOsborneμε στόχο «την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικ΄βν

03/02: Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρίσκεται στη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του PierCarloPadoan.

04/02: Δύσκολη ημέρα. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ και λήξεως 07/08/2015. Θα είναι η πρώτη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης να αντλήσει χρήματα από τις αγορές. Σημασία δεν έχει μόνο αν το ποσό θα καλυφθεί αλλά και το ποιος θα είναι ο αγοραστής. Πρακτικά, μέσα από αυτή τη δημοπρασία θα φανεί αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αγοράσουν τα έντοκα αντλώντας ρευστότητα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Χρηματοδότησης (ELA). Η επιτυχία της έκδοσης είναι πολύ σημαντική καθώς στις 06 Φεβρουαρίου λήγει το έντοκο γραμμάτιο των 625 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2014. Η επόμενη λήξη είναι στις 06 Μαρτίου και αφορά σε ποσό της τάξεως των 875 εκατ. ευρώ. Αν κάτι πάει στραβά στην έκδοση της Τετάρτης, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το ποσό από τα διαθέσιμά του περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του κρατικού ταμείου. Για τις 04/02 είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε αυτό θα αποφασιστεί αν θα παραταθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA).

07-09 / 02: Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, το πιο πιθανό είναι ότι στο συγκεκριμένο τριήμερο θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

09-10/02: Στην Κωνσταντινούπολη είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη αλλά και οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών. Μπορεί να μην είναι η εξελίξεις στην Ελλάδα το κεντρικό θέμα ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις και διαβουλεύσεις στο περιθώριο δεδομένου ότι η συνάντηση θα γίνει λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroupαλλά και τη Σύνοδο Κορυφής.

10/02: Ανακοινώνεται η πορεία των δημοσίων εσόδων αλλά και τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο. Οι πρώτες ενδείξεις είναι εξαιρετικά αρνητικές καθώς και οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ φέρονται να υπολείπονται κατά πολύ του στόχου και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ θα είναι κάτω του αναμενομένου τόσο λόγω εκλογών όσο και λόγω της παράτασης που δόθηκε έστω και την τελευταία στιγμή. Μόνο για τον Ιανουάριο, το υπουργείο Οικονομικών αναζητούσε φορολογικά έσοδα της τάξεως των 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και από το μέγεθος της «τρύπας» θα φανεί και το πότε θα εξαντληθούν τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου

12/02: Είναι προγραμματισμένη η άτυπη συνεδρίασης των αρχηγών κρατών της ΕΕ, η πρώτη Σύνοδος κορυφής στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

13/02: Αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

16/02: Το πρώτο Eurogroupμε τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στο οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ελλάδας. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα συζητηθεί η πορεία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Εκεί θα φανεί οριστικά αν θα υπάρξει συμφωνία για «πρόγραμμα γέφυρα» όπως θέλει η ελληνική πλευρά ή αν η Ελλάδα θα πιεστεί να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

18/02: Νέα συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νέα συζήτηση για την δυνατότητα προσφυγής των ελληνικών τραπεζών στον ELA (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η έγκριση θα έχει δοθεί στην συνεδρίαση της 4ης Φεβρουαρίου).

27/02: Εκπνέει η παράταση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Από την ΕΚΤ έχει ξεκαθαριστεί ότι το να είναι η Ελλάδα σε πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για να γίνουν δεκτές οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προκειμένου οι τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ