Λαθρεμπόριο, offshore και «λίστες» φοροδιαφυγής στο χαρτοφυλάκιο της Ν. Βαλαβάνη

Θα δρομολογήσει τις μειώσεις φορολογικών βαρών

Picture 0 for Λαθρεμπόριο, offshore και «λίστες» φοροδιαφυγής στο χαρτοφυλάκιο της Ν. Βαλαβάνη

Το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, οι εξωχώριες εταιρείες και ειδικά offshore που κατέχουν ακίνητα, αλλά και οι «λίστες» φοροδιαφυγής όπως η λίστα Λαγκάρντ, αναμένεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που αναλαμβάνει τον νευραλγικό τομέα των φορολογικών εσόδων.
Η κ. Βαλαβάνη ως βουλευτής της αντιπολίτευσης είχε ασχοληθεί επισταμένα με τα ζητήματα αυτά και είχε καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις για κάθε ένα από αυτά. Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα έχει ωστόσο την ευθύνη να εφαρμόσει και να συντονίσει μια σειρά από άλλα ζητήματα που άπτονται των αλλαγών που έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στους φορολογικούς συντελεστές φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και τον νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

 

Πρέπει να σημειωθεί πως απερχόμενος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε τον προηγούμενο Νοέμβριο αναλάβει μια σειρά από αρμοδιότητες τις οποίες είχε μέχρι τότε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

 

Συγκεκριμένα στον κ. Μαυραγάνη είχε δοθεί η άσκηση της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων, του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου και η εποπτείας του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης-Αλκοολούχων Ποτών. Όλες αυτές οι αρμοδιότητες αναμένεται να μεταφερθούν στην κ. Βαλαβάνη.

 

Ακόμη, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της θα περιλαμβάνονται οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, με εξαίρεση τη νομοθετική πρωτοβουλία, η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων, η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, η αποδοχή των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως και η αποδοχή και έγκριση πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα ερωτήματα και οι αποφάσεις για την επιλογή, προαγωγή, τοποθέτηση, μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση και μετάταξη των υπαλλήλων των υπηρεσιακών μονάδων, ο ορισμός μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, κ.α..

 

Η νέα πολιτική προϊσταμένη του φορολογικού μηχανισμού θα πρέπει να συνυπάρξει με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία είναι επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης κάτι που ήδη έχει τροφοδοτήσει σπέκουλα σε σχέση με το μέλλον της επικεφαλής της ΓΓΔΕ στην Καραγεώργη Σερβίας.

 

In.gr ΠΗΓΗ