Το νέο επιτελείο του Υπ.Οικονομικών και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν – Λαθρεμπόριο, offshore και «λίστες» φοροδιαφυγής στο χαρτοφυλάκιο της Ν. Βαλαβάνη

28 Ιανουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Το νέο επιτελείο του Υπ.Οικονομικών και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

Με επικεφαλής και επιβλέπων τον Γιάννη Δραγασάκη, το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης καλείται να αντιμετωπίσει τα πολύ δύσκολα μέτωπα που είναι ανοικτά στην οικονομία. Με πρώτο και καλύτερο τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τις εκκρεμείς δόσεις.

Ο κ. Δραγασάκης σε «πρώτο βιολί» αλλά και ο νέος «τσάρος» της οικονομίας Γ. Βαρουγάκης που θα αναλάβει τις συνεννοήσεις με τους δανειστές, πιάνουν αμέσως δουλειά αφού αύριο έρχεται στην Ελλάδα ο Μ. Σουλτς, κομίζοντας μηνύματα από τη Γερμανία, και την Πέμπτη ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έρχεται με νωπά τα όσα έχουν ειπωθεί στοEurogroup.

Και ενώ μέχρι αργά το απόγευμα η αίσθηση που υπήρχε στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι πως το ευαίσθητο κομμάτι των Δημοσίων Εσόδων και της Φορολογίας θα περνούσε στα χέρια του καθηγητή Δημήτρη Μαρδά, πριν από λίγο έγινε γνωστό πως το “χαρτοφυλάκιο Μαυραγάνη” θα περάσει στα χέρια της Νάντια Βαλαβάνη.

Το χαρτοφυλάκιο της φορολογίας είναι μάλλον κάτι νέο για τη Νάντια Βαλαβάνη, καθώς οι βασικές της παρεμβάσεις στη Βουλή είχαν να κάνουν κυρίως με τις αποκρατικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ) και το τραπεζικό σύστημα.

Στα βαθιά πέφτει και ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος ως νωρίς το απόγευμα φαινόταν ότι θα διαδεχθεί το Γιώργο Μαυραγάνη, με «διαβατήριο» την πρόσφατη μελέτη του για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ενα άλλο πολύ σημαντικό υπερ-υπουργείο, που θα κρίνει την πορεία της ανάπτυξης, είναι αυτό του Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη. Αναπληρωτές οι κ. Δρίτσας στο Ναυτιλίας, Σπίρτζης στο Υποδομών και Κουντουρά στο Τουρισμού. Η διατήρηση της ανάπτυξης θα είναι το κρίσιμο στοίχημα για τον κ. Σταθάκη ενώ πολλά είναι τα μέτωπα στη Ναυτιλία αλλά και τις υποδομές, έναν τομέα που γνωρίζει καλά ο κ. Σπίρτζης καθώς είναι μέχρι σήμερα πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Οσο για τον τουρισμό, η Ολγα Κεφαλογιάννη αφήνει βαριά κληρονομιά στην Ελενα Κουντουρά, καθώς θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες εκείνες που θα διαφυλάξουν την «έκρηξη» της «βαριάς βιομηχανίας» που προσέφερε στην περσινή περίοδο πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τους περισσότερους από 21 εκατ. τουρίστες.

Ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης, στον τομέα της ευρύτερης οικονομίας, θα είναι και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που αναλαμβάνει το Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Γ. Τσιρώνης από τους Οικολόγους, καλείται να αναλάβει τα περιβαλλοντικά θέματα, ο Β. Αποστόλου θα αναλάβει τα θέματα αγοράς και ο Π. Σγουρίδης τον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Στίγμα
Αν θα ήθελε να δώσει κανείς το πρώτο στίγμα θα μπορούσε να πει ότι η επιλογή του Γ. Δραγασάκη ως επικεφαλής του «οικονομικού κύκλου» της κυβέρνησης έγινε ώστε να δοθεί μια μετριοπαθής στάση, ειδικά σε θέματα διαπραγμάτευσης και γενικότερων σχέσεων με την τρόικα. Ο αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές, διαφορετικές απόψεις από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επέλεγαν την σύγκρουση με τους δανειστές. Χαρακτηρίζεται η «φωνή της λογικής». Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Δραγασάκης με τον κ. Σταθάκη είχαν αναλάβει να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση με το Βερολίνο και συγκεκριμένα με το δεξί χέρι της Αν. Μέρκελ, Γ. Ασμουσεν. Με τον κ. Ασμουσεν ο κ. Δραγασάκης έχει συχνή επικοινωνία.
Σε πρόσφατο συνέδριο του Economist ο Γιάννης Δραγασάκης, διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο λέγοντας ότι τη δανειακή σύμβαση την αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα την επαναδιαπραγματευθεί, ενώ το μνημόνιο δεν το αποδέχεται και γι’ αυτό θα ετοιμάσει το δικό του πρόγραμμα.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα άρα και εμάς, ακόμα και αν θέλουμε να τις επανεξετάσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑδεν καλείται να ανατρέψει τον καπιταλισμό αλλά να συμβάλλει στη διάσωση της κοινωνίας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή αλλιώς υπάρχει πρόβλημα με τη δημοκρατία κάτι που ενδιαφέρει και τους Ευρωπαίους».
Είπε επίσης: «Σεβόμαστε πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και προσέχουμε αυτά που λένε. Θα ζητήσουμε χρόνο, τέσσερις μήνες, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας».
Την αποτυχία του μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, έχει υποστηρίξει αρκετές φορές και ο Γ. Σταθάκης ο οποίος -υπενθυμίζεται- ήταν αυτός που μαζί με τον Γ. Μηλιό παρουσίασε στο Citi του Λονδίνου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε εκπροσώπους ξένων funds.

Πηγή Ημερησία ΠΗΓΗ