Μεγάλη η ζημία στις τράπεζες ακύρωσαν όλα τα repos οι ξένοι…σωτήριο το ELA

17 Ιανουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Δεν νοείται το Μαξίμου (όχι η ΝΔ στο σύνολο της) να συμπεριφέρεται ως ανήθικος πολιτικός τσαρλατάνος

Στον βωμό της μικροπολιτικής του πολιτικού και κομματικού συμφέροντος αδίστακτα ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου σπέρνουν σενάρια χάους και καταστροφής προκαλώντας τεράστια ζημία στις ελληνικές τράπεζες, δεν υπολογίζουν τον καταθέτη και τις τράπεζες, δρουν αδίστακτα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. 
Δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο ένα κόμμα συστημικό, ευρωπαϊκό να σπέρνει το χάος και την καταστροφή όπως ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σπέρνουν τον πανικό εις βάρος της χώρας τους και των τραπεζών.
Πρόκειται περί μας ανήθικης πολιτικής κίνησης, θέλουν να τρομάξουν τον κόσμο και αδίστακτα σπέρνουν τον πανικό όταν γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες άπαξ και ενεργοποιείται το ELA ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας δεν κινδυνεύουν καθώς θα έχουν ρευστότητα.
Όμως ένα πολιτικό κόμμα που κυβερνά και διακηρύσσει την σταθερότητα είναι αδιανόητο να ποντάρει στο χάος και την καταστροφή.
Πρόκειται περί ανήθικης, ανέντιμης και προσβλητικής κίνησης από το Μαξίμου εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος.
Ένα αστικό κόμμα όπως η ΝΔ που στήριξε την φιλελεύθερη ιδεολογία δεν μπορεί να λειτουργεί ως πολιτικός τσαρλατάνος.
Βέβαια δεν έχουν όλοι ευθύνη στην ΝΔ και σίγουρα υπάρχουν σοβαρά και υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα αλλά μια μερίδα πολιτικών αδίστακτων, στον βωμό της εξουσιολατρείας τους δεν διστάζουν να ρίξουν την Ελλάδα στα βράχια μόνο και μόνο για να εμφανιστούν σωτήρες.
Η κινδυνολογία του Grexit έχει προκαλέσει τεράστια ζημία στις τράπεζες και στην ψυχολογία των καταθετών.
Βέβαια μερίδιο ευθύνης έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα με θέσεις που προκαλούν επικίνδυνη σύγχυση και ρίχνουν λάδι στην φωτιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιολογείται να μην έχει καθαρή και ενιαία γραμμή είναι απαράδεκτο ένα κόμμα εξουσίας να έχει αυτή την επικίνδυνα ασαφή θέση για πολλά ζητήματα ή να παρουσιάζεται με έωλες ή επιπόλαιες θέσεις.
Η ΝΔ όμως που επί πολλά χρόνια ήταν θεματοφύλακας της σταθερότητας δεν μπορεί να λειτουργεί ως πολιτικός τσαρλατάνος.
Προκαλεί μεγάλη απογοήτευση η στάση μέρους της ΝΔ και των υποκινητών του Μεγάρου Μαξίμου.
Σπέρνουν πανικό, σπέρνουν καταστροφή, σπέρνουν χάος, σπέρνουν θύελλες εις βάρος της Ελλάδος, εις βάρος των τραπεζών και εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
Λίγοι, επιπόλαιοι, δόλιοι ηγούνται της προσπάθειας της ΝΔ να κλείσει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ…αγνοώντας τις συνέπειες των πράξεων τους.
Τα σοβαρά στελέχη της ΝΔ πρέπει να πάρουν θέση στα ηθικά έκτροπα ορισμένων στελεχών του κόμματος.

Τι έχει προκαλέσει η κινδυνολογία;

Οι τράπεζες έχουν αποτελέσει τον βασικό στόχο της κινδυνολογίας….που αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά αδύναμος κρίκος.
Οι συνέπειες είναι εμφανείς.
Οι τράπεζες αύξησαν την ρευστότητα τους από την ΕΚΤ από τα 44,8 δισεκ. στα 60-62 δισεκ. ευρώ δηλαδή αύξηση 16-18 δισεκ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο.
Η αύξηση αυτή πραγματοποιήθηκε για τους εξής λόγους
Λόγω του Grexit και του πανικού που σπέρνουν για το μέλλον της Ελλάδος
1)Σχεδόν όλα τα διατραπεζικά repos δεν ανανεώνονται.
Οι ξένοι ακυρώνουν τα repos και εκτιμάται ότι συνολικά 10 δισεκ. σε διατραπεζικά repos δεν ανανεώθηκαν.
Η πρώτη ζημία ήταν ότι οι ξένες τράπεζες κλείνουν τις πόρτες στις ελληνικές τράπεζες.
2)Οι ξένοι αρχίζουν να μην ανανεώνουν σταδιακά ούτε και τα έντοκα γραμμάτια που αυτό σημαίνει ότι δεν ανανεώνουν οι ξένοι υποχρεωτικά θα το καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 9,5 δισεκ. έντοκα γραμμάτια και 5,4 δισεκ. οι ξένες τράπεζες.
3)Η υπόθεση του ελβετικού φράγκου είχε συνέπειες καθώς η έκθεση των ελληνικών τραπεζών είναι 8,8 δισεκ. ευρώ και της Eurobank 4,7 δισεκ. ευρώ.
4)Η αξία των ελληνικών collaterals έχει δραστικά μειωθεί.
Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τις τράπεζες να αυξάνουν τις εγγυήσεις τους στην ΕΚΤ που έχει φθάσει συνολικά στο ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ΤτΕ) περίπου 135 δισεκ. ευρώ από 100 δισεκ. ευρώ.

Συμπεριφορά καταθετών

Οι συνολικές καθαρές εκροές σε ρευστό είναι περίπου 3 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο private banking, εταιρίες ή μεγάλοι πελάτες μεταφέρουν χρήματα από καταθέσεις σε αμοιβαία money markets ή γερμανικά ομόλογα.
Οι τράπεζες χάνουν την ρευστότητα από τις καταθέσεις με αυτό τον τρόπο και έτσι το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 159 δισεκ. ευρώ ενώ συνολικά η ρεσυτότητα μειώθηκε κατά 7 δισεκ. με καταθέσεις και μεταφορά κεφαλαίων σε money markets και γερμανικά ομόλογα.

Σωτήριο το ELA

Η ΕΚΤ θα στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες με ρευστότητα.
To www.bankingnews.gr αποκάλυψε το θέμα 14 και 15 Ιανουαρίου ότι οι τράπεζες μαζικά θα στραφούν στο ELA ενώ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες, στις 16 Ιανουαρίου ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων.
Οι ελληνικές τράπεζες σταδιακά θα αρχίσουν να κάνουν χρήση του ELA του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας emergence liquidity assistance.
Το ELA με κόστος 1,55% χορηγείται με στόχο οι τράπεζες ελλείψει αξιόπιστων εγγυήσεων και πιστοληπτικής διαβάθμισης, να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ 60 δισεκ ευρώ.
Σταδιακά τα 60 δισεκ. θα μειώνονται και θα αντικαθίστανται από το ELA που δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει στα 60 με 70 ή 80 δισεκ. ευρώ.
Το ELA μπορεί να θεωρείται αρνητικό αλλά δεν είναι.
Η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα άρα οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ρευστότητα και άπαξ και έχουν ρευστότητα δεν κινδυνεύουν.
Το ELA είναι ο μηχανιοσμός διασφάλισης των καταθέσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να δανειστούν έως και 100 δισεκ. από το ELA το 2013 είχαν δανειστεί μέσω ELA 124 έως 130 δισεκ. ευρώ.
Το ELA είναι έσχατη λύση και αρνητική αλλά στην φάση της απόλυτης καταστροφολογίας και της διάχυτης αβεβαιότητας είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την ρευστότητα των τραπεζών και κυρίως των καταθετών.
Το ELA είναι η δικλείδα ασφαλείας των καταθετών.

www.bankingnews.gr