Προληπτικό αίτημα για ELA από Alpha και Eurobank

Άντληση ρευστότητας μέσω του μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος αιτήθηκαν οι δύο τράπεζες προκειμένου να είναι απόλυτα θωρακισμένες. Την επόμενη εβδομάδα η έγκριση από την ΕΚΤ. Η ανάγκη στήριξης του Δημοσίου και τα έντοκα γραμμάτια.

Αιτήσεις προληπτικού χαρακτήρα για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος κατέθεσαν χθες η Eurobank και η Alpha Bank ΑΛΦΑ -5,38%. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν συνολικά ρευστότητα ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η έγκριση αναμένεται να δοθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στελέχη των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων εξηγούν ότι η κίνηση αυτή είναι προληπτικού χαρακτήρα καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, κυρίως, μετά τις εκλογές όσον αφορά το χρόνο συγκρότησης κυβέρνησης είναι πιθανόν να φέρει αναταράξεις στη ρευστότητα εξ ου και το σύστημα οφείλει να θωρακιστεί εγκαίρως.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών μετά την προκήρυξη των εκλογών ήταν να προχωρήσουν σε δανεισμό από τον ELA το Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός διαφοροποιήθηκε, εν μέρει εξαιτίας και των εξελίξεων με το ελβετικό φράγκο, και αποφασίστηκε η κίνηση να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι στην ίδια κίνηση ενδέχεται να προβούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και οι υπόλοιπες τράπεζες. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Πειραιώς μιλώντας στο Euro2day.gr ανέφερε ότι η τράπεζα δεν έχει καταθέσει αίτηση για χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA.

Οι λόγοι που οδήγησαν τις δύο ελληνικές τράπεζες στην προληπτική αυτή κίνηση είναι με βάση τραπεζικές πηγές αφενός η ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας για πιθανή στήριξη του ελληνικού δημοσίου, αφετέρου η εξοικονόμηση ρευστότητας ως αντιστάθμισμα για τις μικρές διαρροές καταθέσεων.

Στο μέτωπο των εντόκων γραμματίων με βάση το μνημόνιο, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εκδώσει έντοκα συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, πλαφόν το οποίο εξάντλησε και πιθανό άνοιγμα του ποσού σε μεγαλύτερο επίπεδο απαιτεί άδεια από την τρόικα. Το μεγαλύτερο ύψος των εντόκων έχει καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες ιδιαίτερα την περίοδο μετά τον Οκτώβριο όπου προκλήθηκε αναταραχή στις αγορές για το θέμα της Ελλάδας, η οποία οδήγησε στην αποχή από τις δημοπρασίες των ξένων τραπεζών, που με τη σειρά τους είχαν επανεμφανιστεί στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου μετά την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο του 2014.

Πέραν της στήριξης του Δημοσίου, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να συγκεντρώσουν ρευστότητα καθώς μέρος αυτής θα κατευθυνθεί στην αντικατάσταση των ενεχύρων του πυλώνα 2 του πακέτου Αλογοσκούφη το οποίο λήγει το Μάρτιο του 2015. Ωστόσο το ζήτημα αυτό βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας ούτως ώστε είτε να πάρει νέα παράταση, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, είτε να βρεθεί μια ελκυστική φόρμουλα αντικατάστασης των ενεχύρων με ένα μείγμα ρευστού, ομολόγων και καλυμμένων ομολογιών.

Κρίσιμη για τον ELA θεωρείται η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, η οποία μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται φέρεται να εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στο ποσό που θα μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση από τον ELA μέσω της ΤτΕ έχει επιτόκιο γύρω στο 1,55% έναντι 0,05% του δανεισμού απευθείας από την ΕΚΤ.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2011-2012 οι ελληνικές τράπεζες πήραν χρηματοδότηση από τον ELA για τη ρευστότητα, που άγγιζε τα 120 δισ. ευρώ. Τότε το κόστος ήταν 4%.

ΠΗΓΗ