Συμψηφισμοί με την εφορία και για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

29 Απριλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με αριθ. πρωτ.: Β/7/11711/884/10.4.2014 (ΦΕΚ Β’ 906/11-04-2014) τίθενται οι προϋποθέσεις και ορίζεται η διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για τις οφειλές αυτές και δικαιούνται επιστροφή φόρου από την εφορία, θα λαμβάνουν μόνο το ποσό που θα προκύπτει μετά τον συμψηφισμό των οφειλών ή δόσεων της ρύθμισης, με αυτό της επιστροφής φόρου.
Στην απόφαση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι για την εφαρμογή του νέου συστήματος η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα αποστέλλει κάθε 15νθήμερο στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει τους αριθμούς φορολογικού μητρώου φυσικών και νομικών προσώπων και το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία αντίστοιχα, για τα οποία έχει εκδοθεί εκκαθαρισμένο ατομικό φύλλο έκπτωσης και επίκειται επιστροφή ποσού.

ΠΗΓΗ