Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του 2015 για τις ελληνικές επιχειρήσεις

2 Ιανουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

e762878589cb9441e708361e26805171_S

Με εθνικές εκλογές ανοίγει το επιχειρηματικό καλαντάρι του 2015

Η επιχειρηματική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες πολιτικές προκλήσεις και αγωνιά για το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα διαμορφώσει την επόμενη ημέρα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Τι θέλουν οι επιχειρηματίες
Πολιτική σταθερότητα : Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να διατηρήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» ενώ σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί θέμα παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Η παροχή ρευστότητας: Χιλιάδες επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους έχουν δεχθεί πλήγμα σε ότι αφορά τη ρευστότητά τους διότι κόπηκαν «μαχαίρι» οι γραμμές πίστωσης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στα χρόνια της πρωτοφανούς κρίσης.
Η επιστροφή της χρηματοδότησης είναι ζητούμενο για τη διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.
Τα δύο τελευταία χρόνια η παροχή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί αλλά όχι στα επιθυμητά επίπεδα.
Βελτίωση εμφανίζει το περιβάλλον για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες πλέον λαμβάνουν εμπορεύματα χωρίς την απαίτηση της άμεσης εξόφλησης της αξίας των προϊόντων αλλά δίνεται πίστωση ενός και δύο μηνών.
Ρύθμιση οφειλών:
Η υπέρμετρη φορολογία «στραγγάλισε» τις επιχειρήσεις οι οποίες εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων
Την άμεση και ταχύτατη ρύθμιση των δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο.» Συνολικά 170.000 επιχειρήσεις καλούνται να λύσουν το «γρίφο» σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Το ύψος των δανείων έφθανε τα 13 δισ ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου 2014
Η ενίσχυση της ζήτησης:
Σε οριακό σημείο βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που επιβιώνουν από την εσωτερική κατανάλωση. Στο ενδεχόμενο αύξησης του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας ( ΦΠΑ) στους τομείς των υπηρεσιών και αλλων προιόντων θα προκληθεί νέα αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα κοστίζουν πιο ακριβά στον καταναλωτή.
Η πτώση του ευρώ
«Χρυσές» ευκαιρίες διαμορφώνει η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων για τις εγχώριες εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Τα προϊόντα γίνονται πιο φθηνά σε σύγκριση με αυτά των ανταγωνιστικών χωρών.
Η βουτιά του «μαύρου χρυσού» μειώνει τουλάχιστον έως 30% τα κόστη μεταφοράς και καθιστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πιο ελκυστικά στον καταναλωτή.
Η επιστροφή της χώρας στις αγορές
H επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το συντομότερο δυνατό θα συμβάλει στη βελτίωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με πιο ευνοϊκούς όρους.
Όταν όμως τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου φθάνουν σε διψήφιο ποσοστό καθιστά ανέφικτη τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Οι συνθήκες αυτές «πνίγουν» τις επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων.
Η κατρακύλα των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Οι κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων έχουν καταβαραθρωθεί καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακής τους αξία υπολείπεται αισθητά από την πραγματική τους.
Η απαξίωση των επιχειρήσεων και οι αθρόες πωλήσεις μετοχών προέρχονται κυρίως από την πολιτική αβεβαιότητα. Αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι το άγνωστο περιβάλλον που διαμορφώνει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως βασικό άξονα την κατάργηση των Μνημονίων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr .
www.bankingnews.gr