Και ρύθμιση 100 δόσεων και κατασχέσεις

15 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Με μια αρνητική έκπληξη έρχονται τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωποι οι οφειλέτες του δημοσίου που προχωρούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ έχουν επιβληθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις εισοδημάτων. Διαπιστώνουν ότι ενώ ρύθμισαν τις οφειλές τους, οι κατασχέσεις δεν αίρονται καθώς υπάρχει πρόβλεψη στις διατάξεις της ρύθμισης των 100 δόσεων ότι για να αρθεί η κατάσχεση θα πρέπει να εξοφληθεί το 50% της οφειλής.

Ας δούμε το παραπάνω με ένα παράδειγμα. Ένας φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία 20.000 ευρώ και έχει επιβληθεί σε βάρος του κατάσχεση εισοδήματος από την εκμίσθωση ενός ακινήτου ύψους 500 ευρώ μηνιαίως. Ο ίδιος προχώρησε στη ρύθμιση της οφειλής του με 100 δόσεις και καλείται κάθε μήνα να καταβάλει 260 ευρώ (μαζί με τους τόκους).

Θα συνεχίσει να του παρακρατείται και το εισόδημα από το ενοίκιο μέχρι το ποσό της οφειλής να μειωθεί κάτω από τα 10.000 ευρώ. Μάλιστα, για να παραμείνει στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει εφεξής να είναι συνεπής σε όλες τις φορολογικές του υποχρεώσεις (πχ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος κλπ).

ΠΗΓΗ