Τι ακριβώς πληρώνουμε για κάθε λίτρο καυσίμου

8 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Με ανακοίνωσή του, ο Κος Γεράσιμος Γιακουμάτος  δικαιολόγησε γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης. Η ανακοίνωση αυτή ίσως να ήταν απόρροια της παρέμβασης του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου για την διενέργεια  προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις υψηλές τιμές πώλησης των καυσίμων, παρά την μείωση της τιμής διεθνώς.

Οι τιμές λιανικής καυσίμων στην Ελλάδα, διαμορφώνονται από τους παρακάτω συντελεστές (παράδειγμα για βενζίνη 95 στις 1/12/14):

Αξία (€)

Ποσοστό

Φόροι, Τέλη κλπ

0,9707

62,75%

Τιμή Διυλιστηρίου

0,4645

30,03%

Μικτό κόστος διανομής (χονδρική / λιανική)

0,1117

7,22%

ΣΥΝΟΛΟ

1,5469

100,00%

 

Αναλυτικότερα:

Α) Οι φόροι και τα τέλη (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ, τέλη ΡΑΕ κλπ) που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της τιμής, κυρίως είναι σταθεροί και ανεξάρτητοι της τιμής του καυσίμου.

Β) Η τιμή διυλιστηρίου προκύπτει

      από τη χρηματιστηριακή τιμή (σε δολάρια) της βενζίνης, όπως διαμορφώνεται καθημερινά στην περιοχή της Μεσογείου. Η τιμή αυτή ΔΕΝ εξαρτάται απόλυτα από τη χρηματιστηριακή τιμή του αργού, αφού είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και ζήτησης του συγκεκριμένου προϊόντος τη συγκεκριμένη στιγμή.

 

       την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου όπως διαμορφώνεται καθημερινά και

 

       το κόστος αποθήκευσης κλπ

 

Γ) Το κόστος διακίνησης είναι σταθερό και δεν συνδέεται με την τιμή του προϊόντος.

Συνεπώς:

1.       Η μείωση της τιμής του αργού επηρεάζει θετικά αλλά όχι απόλυτα τη διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τιμής της βενζίνης Μεσογείου ενώ αντίστροφα, η μείωση της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου (8,19%) λειτουργεί αυξητικά. Έτσι, σε επίπεδο Μεσογείου, η μείωση κατά 20,43% της τιμής αργού σε δολάρια, ισοδυναμεί σε μείωση 6,06% στη βενζίνη σε ευρώ!

2.       Στη χώρα μας, όπου η τιμή λιανικής επηρεάζεται μόνο κατά 30% από την τιμή του προϊόντος, η μεταβολή χωρίς τους φόρους κυμαίνεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο δηλαδή 5,94%

ΠΗΓΗ