CNBC: Τα 8 πιο παράξενα εξαγώγιμα προϊόντα της Ευρώπης – Ηλιόσποροι, ξυραφάκια και… σασί αυτοκινήτων!

4 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

CNBC: Τα 8 πιο παράξενα εξαγώγιμα προϊόντα της Ευρώπης - Ηλιόσποροι, ξυραφάκια και… σασί αυτοκινήτων!

Η λίστα του CNBC με τα πιο… παράξενα εξαγώγιμα προϊόντα

Η νέα τάξη πραγμάτων επιβάλλει μία εξωστρεφή Ευρώπη, όπου οι εξαγωγές θα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Έτσι, το αμερικανικό δίκτυο CNBC αποφάσισε να σταχυολογήσει τα εξαγώγιμα προϊόντα της Ευρώπης και να παρουσιάσει τα οκτώ πιο παράξενα εξ αυτών:
1. Ηλιόσποροι: Η Βουλγαρία είναι ο νούμερο 1 εξαγωγέας ηλιόσπορων, καθώς από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αποκόμισε το 2012 κέρδη 465 εκ. δολαρίων. Ανάλογες επιδόσεις παρουσιάζουν τόσο η Τουρκία όσο και η Ισπανία
2. Παγωμένα φρούτα: Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγωμένων φρούτων, καταλαμβάνοντας το 14% του παγκόσμιου μεριδίου.
3. Ξυλεία: Η Ρωσία αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της εμπορίας ξύλου, καθώς καταλαμβάνοντας το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, εισπράττει έσοδα 1,55 δισ. δολαρίων ετησίως.
4. Σπορέλαιο: Κορυφαία χώρα στο συγκεκριμένο κλάδο αναδεικνύεται η Ουκρανία, η οποία καταλαμβάνει το 35% του παγκόσμιου εμπορίου.
5. Ξυραφάκια: Το 2012 η Πολωνία αναδείχθηκε ως ο 5ος μεγαλύτερος εξαγωγέας ξυραφιών σ’ όλο τον κόσμο, με την αξία των εξαγωγών να υπερβαίνει τα 1 δισ. δολάρια.
6. Σασί αυτοκινήτων: Περίπου το 20% των σασί κατασκευάζεται στη Σλοβακία, με την αξία των εξαγωγών να ξεπερνά τα 2,25 δισ. δολάρια ετησίως.
7. Μήλα: Η Πολωνία κατατάσσεται στην κορυφή του παγκόσμιου εμπορίου μήλων, με την αξία των εξαγωγών για το 2012-2013 να εκτινάσσεται στα 547,8 εκ. δολάρια.
8. Σίκαλη: Η Πολωνία καταλαμβάνει το 20% του παγκόσμιου μεριδίου στο εμπόριο σίκαλης, εισπράττοντας περίπου 81 εκ. δολάρια ετησίως.

www.bankingnews.gr