Στα δύο σπάει η κύρια σύνταξη από το 2015

27 Απριλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Στα δύο σπάει η κύρια σύνταξη από το 2015. Το ένα της κομμάτι  η βασική σύνταξη, θα κυμαίνεται γύρω στα 360 ευρώ, λίγο περισσότερο δηλαδή απ’ ό,τι είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη των αγροτών.Το δεύτερο κομμάτι της θα καθορίζεται ανάλογα με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών κάθε ασφαλισμένου χωριστά. Η μικτή αυτή σύνταξη θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Χρονικό ορόσημο θα είναι η 1η Ιανουαρίου του 2011, καθώς για έτη ασφάλισης από το 2010 και πίσω η σύνταξη θα υπολογίζεται με τον παλαιό τρόπο, ενώ μετά το 2011 θα αρχίζει να υπολογίζεται με το νέο, «μικτό» τρόπο.

Ο ελάχιστος αριθμός ετών τα οποία πρέπει να εργαστεί κάποιος για να λάβει τη βασική σύνταξη είναι 15. Όποιος εργαστεί λιγότερα χρόνια θα μπορεί να λάβει, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο μια προ-νοιακή σύνταξη ύψους περίπου 330 ευρώ, εφόσον πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται ήδη από φέτος η συγχώνευση δεκάδων ασφαλιστικών κλάδων και τμημάτων σε έξι μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προωθείται ένα ενιαίο σύστημα παροχών. Τέλος, αναμένεται να μειωθούν κατά 3,9% οι εργοδοτικές εισφορές.

ΠΗΓΗ