Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μειώσεις στους μισθούς τους

1 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 660.000.

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μειώσεις στους μισθούς τους

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και όσοι είναι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ θα πληγούν περισσότερο από τις περικοπές που θα γίνουν στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Πρόκειται για το αντιστάθμισμα λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου το οποίο δίνεται σε όσους εκ της θέσεώς τους κάνουν υπερωρίες ή εκτός έδρας.

Για παράδειγμα οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομιών θα δουν σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους καθώς παίρνουν προσωπική διαφορά έως και 691 ευρώ μηνιαίως. Πιθανότατα η «προσωπική διαφορά» να αντικατασταθεί από πριμ παραγωγικότητας ωστόσο το «ψαλίδι» στις αμοιβές είναι σίγουρο.

Χαμηλότερες αποδοχές και για όσους παίρνουν γενικά οδοιπορικά, αμοιβές για εκτός έδρας εργασία ή υπερωρίες που ουσιαστικά οδηγούνται προς κατάργηση.

Θα κοπούν ακόμη τα κονδύλια για έξτρα αμοιβές λόγω συμμετοχών σε συμβούλια αλλά και γενικότερα κάθε ποσό που ανέβαζε το μισθό σε ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα κ.λπ. σε όρια υψηλότερα από αυτά που καθόριζε το ενιαίο μισθολόγιο.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 660.000 εργαζόμενοι θα πληγούν από το μέτρο που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» της τρόικας. Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένα από τον Ιανουάριο του 2016 και μόνο για τους νεοεισερχομένους από 1/1/2015 και για όλους τους υπαλλήλους 1/1/2016, προκειμένου για τους τελευταίους να συνδεθεί με το νέο σύστημα αξιολόγησης.
Ο μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους μειώνεται από 780 σε 684 ευρώ- που καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τα σπίτια τους (πχ. καθηγητές, γιατροί) η μείωση να καλυφθεί από την καταβολή επιδόματος στέγασης.
Αναλυτικά οι μισθοί για τους νεοεισερχομένους:
– Υποχρεωτικής εκπαίδευσης: 684 ευρώ από 780 ευρώ
– Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: 752 ευρώ από 858 ευρώ
– Τεχνολογικής εκπαίδευσης: 889 ευρώ από 1.037 ευρώ
– Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: 957 ευρώ από 1.092 ευρώ

ΠΗΓΗ